Naar overzicht

10 vragen voor magische kerstdiner-gesprekken

20 december 2017 - 4 min. leestijd
Roisin

Actualiteit

Eén van de bestsellers op Bol.com is deze kerst niet de nieuwste Barbie of de gloednieuwe headphones van Beats. Het is iets heel anders en iets heel onverwachts… Eén van de meest verkochte items is namelijk een vragenkaartspel, dat als doel heeft om familie en vrienden dichter bij elkaar te brengen aan de kersttafel. Er staan bijzondere vragen op die je jezelf of een ander niet zo snel zou stellen, met als gevolg dat je bijzondere gesprekken start die anders misschien nooit hadden plaatsgevonden.

Van je ‘jaar-update’ naar een inspirerend gesprek

De grote populariteit van dit spel zegt eigenlijk heel veel over een groeiende behoefte in deze digitale wereld, om juist heel analoog weer echt contact te maken met de ander en dus meer ‘magische’ gesprekken te voeren!

En die ontwikkeling juich ik toe! In mijn trainingsruimte staat de zoektocht naar die magie centraal, maar die magie behoort juist niet alleen het podium toe… Als we met z’n allen meer magie beleven in onze gesprekken, betekent dat namelijk meer contact, meer begrip, meer verandering, meer inspiratie, meer plezier en overall: meer verbinding. En dat is juist met de feestdagen een belangrijk en prachtig streven.

In mijn gezin is de kersttafel druk en levendig met honden, kinderen, kaarsen en een tafel vol prachtig eten. Waarschijnlijk niet heel anders dan de jouwe. En de gesprekken aan die tafel zijn doorgaans best heel leuk! Maar toch heb ik niet zoveel zin om het weer over de fratsen van Trump te hebben, of over de overhitte woningmarkt, of over hoe snel de wereld toch verandert. Ik wil mezelf dit jaar uitdagen om echt een stap verder te gaan dan alleen de grote, algemene vraag ‘hoe is het nou met jou?’ en dan vervolgens netjes de hele ‘jaar-update’ te geven. Ik geloof dat gesprekken met je dierbaren een belangrijk ritueel kunnen vormen om het jaar goed af te sluiten. Om alle lessen die je hebt geleerd en successen die je hebt behaald te laten bezinken, te overdenken en met een strik te verzegelen voor het nieuwe jaar dat komen gaat.

Om je te inspireren je gesprekken aan deze kersttafel eens helemaal anders aan te vliegen, lees je hieronder een paar simpele maar uitdagende vragen en mini-opdrachten die je gaan helpen meer magie te vinden tijdens jouw feestdagen!

10 vragen voor meer magie in jouw kerstdiner-gesprekken:

  • Welk filmpje, liedje, GIFje of foto symboliseert afgelopen jaar voor jou?
  • Maak deze zin af: als ik één iemand zou mogen bedanken dit jaar, dan is dat…
  • Wanneer heb jij dit jaar glorieus gefaald en wat heb je daarvan geleerd?
  • Welk nieuwsbericht raakte jou ontzettend dit jaar en waarom?
  • Als dit jaar een dier was, welk dier zou je dan kiezen om jouw jaar te symboliseren?
  • Van welk moment of van welke persoon kreeg jij echt vlinders in je buik?
  • Welke strijd ben jij dit jaar vol aangegaan?
  • Welke drie opzienbarende feitjes voeg jij toe aan je CV dit jaar?
  • Spreek drie wensen voor het nieuwe jaar uit voor jezelf én voor je gesprekspartner.
  • Als je aan iets of iemand je liefde zou mogen verklaren, wie of wat is dan de gelukkige? En als die persoon in de ruimte is: doe het dan ook… 🙂

Onder het mom van ‘practice what you preach’ heb ik dit lijstje uitgeprint en ga ik deze vragen pontificaal op de kersttafel leggen en ze uitproberen! Ik ben heel nieuwsgierig wat er gebeurt. En hoop vooral dat het jou net dat beetje meer magie brengt – dat naast de kaarsen op tafel ook jouw ogen en die van je gesprekspartner gaan twinkelen door alle mooie verhalen die jullie gaan delen. Dat is namelijk precies wat er gebeurt als jij de magie durft op te zoeken. Dus zet je schroom opzij en doe het dit jaar nou eens echt 180 graden anders…!

Merry Christmas – Go make some magic happen!

 

PS Ik denk dat ik mijn GIFje van het jaar al heb gevonden…

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.