Naar overzicht

5 vragen aan Jurko

26 februari 2019 - 4 min. leestijd

Speech Republic is wat zij is door haar mensen. Daarom zetten we iedere maand een van onze teamleden in de digitale spotlight. Vandaag stellen we vijf vragen aan Jurko. Hij is Speech Republic coach én zanger.

 

Hoe ben je bij Speech Republic terecht gekomen?

Ik ben afgestudeerd aan het Conservatorium als Uitvoerend Musicus. Daarna heb ik bijna tien jaar lang full-time op het podium gestaan als zanger. Daarnaast het ik altijd zangers en acteurs gecoached. De stap van Magie in het Theater naar Magie in het Verhaal van mensen uit de politiek en de zakenwereld voelde voor mij als totaal logisch. Via mijn beste vriendin en ook Speech Republic coach Danielle Veneman ben ik toen terecht gekomen bij Speech Republic. Alles viel op z’n plek en ik leer nog elke dag bij haha.

 

Wat is het meest inspirerende advies dat jij ooit hebt gekregen, en waarom?

Mijn meest inspirerende advies komt van mijn zangdocente Ingrid Voermans. Ik ga elke maand naar haar lessen en voor mij zijn dat altijd enorm dieprakende en inspirerende momenten. Op een lastig moment vlak voor een lastige training zei ze simpelweg tegen mij: ‘Vertrouw op je ambacht.’ Ik zing al jaren, ik train en coach al jaren, ik lees en leer al jaren en houd me al jarenlang bezig met de betekenis van het leven in de vorm van zelfrealisatie in verbinding. Op een gegeven moment hoef je je niet meer op ieder moment voor te bereiden, omdat je alles zogenaamd moet weten. Je kunt vertrouwen dat de antwoorden die klanten van je nodig hebben als vanzelf komen. Dat advies in praktijk brengen zorgt voor magische momenten tijdens de trainingen.

 

Welk moment op het podium blijft jou voor altijd bij?

Ik heb een lied gezongen op de crematie van mijn vader. Dat is zo’n moment waarop het niet uitmaakt hoeveel ervaring je hebt als zanger en als spreker. Ergens leek het mij een onmogelijke taak om te zingen, maar ergens wist ik ook dat ik het moest doen. Op dat moment kwam het er voor mij op aan om me echt over te geven aan het moment. Het was een magisch moment. Ik zong het echt alleen voor mijn vader en op het moment dat ik het woord ‘sun’ zong, begon de zon van achter uit de zaal door de glas-in-lood ramen te schijnen. Ik voelde me met alles verbonden.

 

Welke verandering zie jij graag in de wereld?

Ik zou graag zien dat mensen dankbaarder zijn voor wat ze hebben. Vier weken geleden was ik op de Filipijnen voor Speech Republic. We werken daar met kandidaten voor de Senaat van de Liberale Partij. Als je ziet wat de issues zijn waar de mensen daar mee te kampen hebben, dan mag ik als Nederlander in mijn handen knijpen. Ik heb alles: geld, een baan, ik mag mijn seksualiteit vrij uiten, ik kan reizen etc. Ik sta daar te weinig bij stil. Drie weken na thuiskomst vond ik alweer dat ik een nieuwe koptelefoon nodig had om muziek naar te luisteren. Op de Filipijnen kan iemand van dat bedrag een half jaar leven. Dat was ik alweer bijna vergeten. Dankbaarheid praktiseren. Dat is voor mij de uitdaging en ik denk dat dat voor veel mensen geld.

 

Als je 1 ultieme communicatie tip kon meegeven, welke zou het dan zijn?

Volg een Speech Republic Training haha! Natuurlijk is dat mijn advies, maar ik weet ook dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Mijn twee tips: 1) Dat je weet wat je teweeg wilt brengen; wat wil je nu eigenlijk van je publiek. Dat geeft je een anker om op terug te komen. 2) Daarnaast is het volgende essentieel voor iedere communicator: maak contact. Met jezelf.. Voel je lichaam en met de ander, maak contact met je publiek. Kijk je publiek in de ogen, zie de individuen die naar je luisteren en zie wat het met ze doet. Dat echte contact is altijd vindbaar, ieder moment opnieuw en fundamenteel als het gaat om het raken en inspireren van mensen.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.