Naar overzicht

5 tools voor een beter gesprek

17 april 2016 - 3 min. leestijd
Jurko van Veenendaal
Speech Republic Coach

Actualiteit

Meestal zijn TED Talks, voor ons als speechcoaches en speechfreaks van Speech Republic, voer voor analyse en voor het opdoen van kennis. Voor ons boek ‘Magie in al je communicatie’ is de top 50 best bekeken TED Speeches geanalyseerd, om te kijken wat precies de magische factor in die speeches is.

TEDverslaafd?

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik achter mijn laptop uren in de database van TED zoek naar interessante speeches. Most viewed, most inspirational, most educational, noem maar op. Niet alleen omdat ik speechcoach ben, maar ook omdat het super interessant is. De onderwerpen lopen enorm uiteen: van inspirerende speeches over hoe je je mindset kunt veranderen, tot een presentatie over de allernieuwste gadgets, door de grootste sprekers ter wereld, of door onbekende personen. Soms loop je tegen een verhaal aan, waarvan je meteen vindt dat iedereen het zou moeten zien. Dat gebeurde mij onlangs. Ik kwam deze speech van Celeste Headlee tegen over mijn passie: communicatie. Hij is zo inspirerend, dat ik graag de learnings met jullie deel.

“Mensen luisteren niet meer naar elkaar”

Celeste Headlee is host van het veelbeluisterde programma ‘On second thought’. Zij is ook regelmatig te gast bij nieuwszender CNN en was te zien als verslaggeefster bij PBS. Als communicatie-expert geeft Headlee een aantal opdrachten die ervoor kunnen zorgen dat je betere gesprekken met anderen kunt voeren. Vijf van de tips wil ik jou, als Speech Republic Coach, niet onthouden:

1: Niet multitasken. Scrol tijdens het gesprek niet op je telefoon en werk geen to-do lijstjes af in je hoofd. Wees aanwezig in het gesprek!

2:  Stel open vragen. Neem een voorbeeld aan een goede journalist. Stel vragen die jouw gesprekspartner aan het denken zetten.

3: Go with the flow. Als je tijdens het gesprek afgeleid wordt door gedachten die niets toevoegen aan het gesprek, kun je ze beter laten gaan. Zorg ervoor dat je aandacht blijft besteden aan andermans uitingen.

4: Vergelijk jouw ervaringen niet met die van een ander. “Dat heb ik ook meegemaakt, maar dan erger.” Niets is meer funest voor een gesprek dan deze opmerking.

5: Wees kort. “A good conversation is like a miniskirt: short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.” aldus Headlee.

Je hebt nu al 5 top-tips om morgen een nieuw en beter gesprek te voeren dan voorheen. Onthoud: wees aanwezig en nieuwsgierig. Laat onnodige gedachten je gesprek niet in de weg zitten, vergelijk jouw ervaring niet met die van een ander en vraag niet meer tijd van de ander dan nodig.

Hoe zouden jouw gesprekken verlopen als jij morgen al één van deze opdrachten uit zou voeren?

Succes!

Kijk voor de gehele speech en alle tien opdrachten van Celeste Headlee op: https://www.ted.com/speakers/celeste_headlee

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.