Naar overzicht

7 vragen voor een verfrissende zomer mind(re)set

21 juli 2018 - 5 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

7 vragen voor een inspirerende zomeravond

Ik kocht laatst, voor het eerst in jaren – wat zeg ik: decennia – een dagboek voor mezelf. Zo’n mooie, met een dikke leren kaft en stevig, grof geperst papier. Hij is zo mooi dat ie het eigenlijk verdient om met een heuse veer beschreven te worden.

Het is iets wat ik al in jaren niet had gedaan, schrijven just for the sake of it. Aangemoedigd door mijn beste vriendin, die al jaren een fervent dagboekschrijver is, begon ik te schrijven. Ik schrijf niet elke dag – discipline kan ik zelfs hier niet in vinden… ok, whatever – maar tot mijn verbazing komt er altijd wel iets uit mijn pen. Flarden van nieuwe songteksten, drie verdwaalde regels dichtwerk, schetsen van een straat scène die ik gadesloeg vanaf mijn balkon, iets moois dat een klant zei, een wijsheid die gedeeld werd met mij en die me raakte. Een inzicht dat ik had op de fiets naar huis. Mijmeringen over mijn leven, mijn werk, mijn geliefde, mijn familie. Ik merk dat ik mezelf ook veel vragen stel op die pagina’s waar ik het antwoord nog niet op weet. Misschien blijven ze wel voor altijd onbeantwoord maar ik voel dat het mijn geest scherpt. Net zoals een heel goed gesprek dat kan doen!

 

Hoe communiceer jij eigenlijk met jezelf?

De briljante acteur Stephen Fry zei ooit: ‘We are not nouns, we are verbs. I am not a thing…an actor, a writer…I am a person who does things…I write, I act…and I never know what I’m going to do next. I think you can be imprisoned if you think of yourself as a noun.’

Nieuwsgierig blijven naar jezelf klinkt als een egocentrische bezigheid, maar vele kunstenaars danken hun succes aan dat proces. En wij, als toeschouwers van die kunst, danken er op onze beurt ook veel aan. Zonder jezelf af en toe grondig te bevragen loop je je eigen wijsheid mis.

Ik wil een experiment met je doen. Ik schrijf hieronder 7 vragen op voor jou, om een brainstorm met jezelf te beginnen. Voor elke vraag die ik stel, stel jij jezelf nog andere vraag, gerelateerd aan die vraag. Vertrouw erop dat die associatie vanzelf gaat komen. Ik raad je aan om je antwoorden op te schrijven, al is het maar in bulletpoints. Kijk of je dit alleen kan doen; weersta de drang om dit meteen over een glas wijn te bespreken met je geliefde of vrienden. Dat kan altijd nog 😉 Maar volg eerst je initiële instinct en vertrouw die toe aan het papier.

1 – Wanneer was je voor het laatst heel erg trots op iets wat je had bereikt?

2 – Welke kwaliteit van jou heb je het hardst nodig gehad om daar te komen?

3 – Wat is je grootste les die je van dat succes hebt geleerd?

4 – Als je morgen werd uitgenodigd om een speciaal gastcollege te geven voor studenten, over jouw grote passie: waar zou je dan over gaan vertellen en waarom? Welke persoonlijk anecdote van jou zit er in sowieso in dat college?

5 – Stel: jij krijgt morgen Aladdin’s lamp… met 3 Magische wensen erbij. Welke 3 wildste dromen heb jij nog waarvan je hoopt dat ze ooit echt uitkomen? Welke held wil jij de hand schudden? Welke job zou je ooit nog willen doen? Choose carefully… je hebt maar 3 wensen. Schrijf bij elke wens de reden op waarom je dat zou willen.

6 – Welk werkwoord vertegenwoordigt jou nu het meest? En welk werkwoord zou je wensen voor volgend jaar? Is dat hetzelfde?

7 – Van alle doelen of projecten die er op jouw do-to list staan, welke raakt je het meest en waarom wil jij juist dat doel dit jaar zo graag bereiken?

Zo. Hoe was dit? Wat heb je geleerd van jezelf? Heb je jezelf verrast? Hoe zou het zijn om die wijsheid meer te delen in jouw gesprekken en verhalen? Wat zou er gebeuren als jij met je collega’s, vrienden of andere relaties vaker gesprekken zou hebben die over dit soort vragen zouden gaan? En wat zou het doen als jij in je dagelijkse verhalen en communicatie deze antwoorden veel vaker deelt? Ik vermoed dat je meer magie gaat ervaren. Omdat je jezelf en de ander uitnodigt om eerlijk te zijn, als wel je meest nieuwsgierige zelf mee aan tafel te nemen.

Geniet van de zomer. Koop een dagboek, als je wil. Ik kan het aanraden, vooral in combinatie met een zomeravond briesje en glas wijn schrijft het soepel…

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.