Naar overzicht

Bas zegt: “Opscheppen?”

28 april 2016 - 2 min. leestijd
Bas Mouton
Speech Republic Coach

Actualiteit

Er is iets vreemds aan de hand met status. Mensen met een hoge status worden interessant gevonden. We kijken op tegen de popster die miljoenen verdient, of de voetballer die een wedstrijd kan beslissen.

Toch vinden we het bijna altijd irritant, als die mensen zichzelf ook heel interessant vinden. Als voetballer Zlatan Ibrhimovic zegt: ‘de wereldbeker is niets, als ik er niet bij ben’, dan denken we: “wat een eikel!” Als een CEO zijn medewerkers vertelt hoe fijn het is om een boot en een zwembad te hebben, dan denkt iedereen: “Kom jij eens uit je ivoren toren.” Niemand is ervan gediend als Leonardo Dicaprio een Oscar wint en in zijn dankspeech vermeldt dat hij de prijs puur en alleen aan zijn talent te danken heeft.

De magiewet ‘persoonlijk’ is voor mij als Speech Republic Coach heel belangrijk: laat iets van jezelf zien. De ongeschreven regel die daar vaak bij hoort, is dat je mensen inspireert met verhalen over jouw moeilijke momenten, in plaats van het delen van al jouw successen.

We leren van Richard Branson op de momenten dat het hem niet leek te lukken, we leren van het overwinnen van zijn dyslexie en zijn faillissementen en mislukte experimenten. Dat is waar wij als publiek aan kunnen relateren. Dat Steve Jobs thuis op de bank heeft gezeten na zijn ontslag bij Apple, dat maakt hem meer mens.

Je hoeft je successen absoluut niet te verbergen maar als je verbinding wil met je publiek is het interessanter om te vertellen wat je overwonnen hebt.

Tegen iedere spreker zou ik willen zeggen: wees persoonlijk, maar ga niet opscheppen. Je menselijkheid zit hem in de dingen waar je mee worstelt. Niet in je grote auto of je grote successen.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.