Naar overzicht

It’s a crazy world out there. Be curious.

22 maart 2019 - 4 min. leestijd
Monique Baidjnath-Badloe
Speech Republic Coach

“It’s a crazy world out there. Be curious.”

Ik was 15 of 16 jaar oud toen ik tijdens een gezellige familiebijeenkomst in de woonkamer mijn vermoeden deelde dat ik een oude ziel ben. Even om het beeld scherp te krijgen: bij een gemiddelde Hindoestaanse familie gaat het dan al gauw om een publiek van 30 man. Waar de exacte aanleiding van mijn uitspraak inmiddels niet meer tot mijn herinnering behoort, geldt dat allerminst voor de schaterlach die werd ingezet door mijn vader en een goede paar minuten duurde.

“Een oude ziel? Oh nou, vertel eens wat over je vorige levens dan. Welke wijsheden heb je voor ons?”

Mijn uitspraak stond mijlenver van de belevingswereld van mijn publiek en maakte dat mensen mij toen aankeken alsof ze water zagen branden. Maar de stelligheid waarmee ik het zei – en nog steeds blijf zeggen – heeft inmiddels wel wat verandering teweeggebracht. Want waar menigeen, inclusief ikzelf, zwaar uit balans kan raken als je je uitgelachen en bekeken voelt, was dat in deze situatie zeker niet het geval. Zonder blikken of blozen zei ik eigenlijk alleen wat er in de diepste overtuiging in mijzelf leefde. Met een onwankelbaar vertrouwen. Hoe raar of gek het ook mag klinken voor een ander.

 

“Kinderen? Ik ben toch niet gek?’

En nu, 20 jaar later, staat die overtuiging nog altijd recht overeind. Ik heb inmiddels voor mezelf verschillende inzichten en bewijs ervaren die dit beeld blijven bevestigen. Maar belangrijker nog, het definieert wie ik ben en hoe ik tegen belangrijke levensthema’s aan kijk, ongeacht de publieke opinie. En die kan sterk zijn, zeker als je uit een “wij-cultuur” komt waarin het belang van de gemeenschap het individu overstemt.

Zo staat mijn eigen gezinnetje stichten niet op mijn wishlist – ik zie mezelf na m’n 65e wonen in een klein bergdorpje in Tibet. Als onderdeel van een zelfvoorzienende gemeenschap wil ik mezelf volledig overgeven aan het verzaken van al het materiële en me voorbereid op het verlaten van mijn lichaam. Niet om het in te ruilen voor een nieuw stoffelijk lichaam, maar misschien wel om voor altijd verlost te zijn van de cyclus van geboorte en dood. In mijn dagelijks leven en de keuzes die ik nu maak, ben ik al aan het voorsorteren op deze fase. Kinderen en kleinkinderen maken dit proces voor mij denk ik niet makkelijker.

 

Be Belle

Als hopeloze Disney-fan was het mij natuurlijk allang duidelijk: de rare is altijd de held. Belle wilde meer dan het kleingeestige, dorpse leven. Ariël wilde geen zeemeermin, maar een mens zijn. Aladdin was een straatrat, maar dat weerhield hem er nooit van om groots te dromen.

Gek doen is risico nemen. Het is lak hebben aan afwijzing. Het vergt authenticiteit, en daarom slaan we het liever dood. Want het is nogal wat, dat durven we niet allemaal. Dus doe maar normaal, want dat is al gek genoeg. Normaal; dat is waar de lat ligt. Jammer wel, vooral als je kijkt naar de potentie die achter gek doen schuilgaat.

 

Maak je eigen keuze

Gek doen is echter niet makkelijk. Gek doen vereist een glasheldere visie en jaloersmakende daadkracht. Zelfs dan is het geen garantie op een of andere briljante uitkomst; je kan ook gigantisch op je bek gaan en er voor altijd door getekend zijn. Maar als jij jezelf kan toestaan het risico te nemen en je kop boven het maaiveld uit te steken, kan je altijd troost putten uit de geruststellende wetenschap dat het jouw keuze was. Voor mij is dat in ieder geval de eerste voorwaarde om te kunnen herstellen van een falen; het moet mijn falen zijn geweest.  

So there you have it: gek doen. Toegeven aan dat stemmetje in je hoofd waarvan je je een paar keer moet afvragen of je het wel goed hebt gehoord. Dat stemmetje dat diep van binnen komt en dus wel past bij wie jij bent, maar misschien niet altijd past bij de omgeving waarin je zit. Luister je ernaar of laat je het voor wat het is?

Beide leveren je wat op, de vraag is waar jij het meest waarde aan hecht.
Maar wat het ook is, maak een bewuste keuze. En laat het jouw keuze zijn.

Relevante trainingen

The Magic Communicator

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.