Naar overzicht

Conflict levert iets op!

18 september 2015 - 3 min. leestijd
Jurko
Speech Republic Coach

Conflict

Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen methodes hanteren, doelstellingen nastreven of waarden aanhangen die, daadwerkelijk of in de perceptie van de partijen, onverenigbaar zijn en daardoor in botsing komen”, aldus het Nederlandse woordenboek. Ja, dat is natuurlijk niet handig als je tot een samenwerking wilt komen of het ergens over eens wilt worden. Een conflict is niet goed en daarom moeten we het te allen tijden zien te vermijden. Bij Speech Republic hebben we het begrip ‘conflict’ al een lange tijd onderzocht. Het is zelfs één van de negen magie-wetten die ervoor zorgen dat jouw communicatie magisch kan worden. Hoe kan dat dan? Een conflict is toch iets negatiefs?

Dat laatste blijkt dus niet zo te zijn. De tegenstellingen die conflict opleveren zijn namelijk noodzakelijk. Wetenschappers noemen het “de wet van de evolutionaire tegenstelling”. Zonder deze tegenstellingen zou het leven op aarde zich niet kunnen ontwikkelen. Daarom zit er tegenstelling in de natuur; in de seizoenen, in het gedrag van mensen. Een conflict is dus ook een bijzonder natuurlijk iets. Het is niet per se leuk maar wel noodzakelijk om tot harmonie te komen, een goede samenwerking, een bloeiend bedrijf, een krachtig team.

Conflict zorgt voor verandering

Hoe vaak heeft een innerlijk conflict voor jezelf niet al geleid tot een goede verandering. Het wel of niet kopen van een huis, het urenlang nadenken over hoe je je geliefde moet aanspreken, het wel of niet solliciteren voor die baan in het buitenland? We conflicten wat af in het dagelijks leven. En in het mooiste geval leidt het aangaan van dat conflict namelijk tot iets moois: de keuze maken die jou het gelukkigst maakt! De echt belangrijke keuzes worden vaak niet gemaakt zonder dat je vooraf de voor- en nadelen tegenover elkaar hebt afgezet.

Een andere optie is het conflict vermijden; iets wat regelmatig op de werkvloer gebeurt. We zijn heel druk bezig met het creëren van succes, groei en het vinden van oplossingen. En conflicten zitten hierbij alleen maar in de weg. Maar hoe zou het zijn als die conflicten nu juist de voedingsbodem zijn van creativiteit, van een oplossing of het vinden van een manier van werken waar je eerder nog niet aan gedacht hebt? Wat als het benoemen van de elephant in the room juist iets oplevert?

Dan is het benoemen van het conflict juist een sterke tool om tot iets nieuws te komen. Een kans om succes en groei te creëren. En laat dat nu net de bedoeling zijn. Zoals regen en zon samen zorgen voor een regenboog! Wat biedt het conflict waar jij in zit aan mogelijkheden?

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.