Naar overzicht

Daniëlle zegt: “Met Volle Angst Vooruit”

31 januari 2016 - 3 min. leestijd
Daniëlle Veneman
Speech Republic Coach

Persoonlijk

Elke maand deelt één van de Speech Republic Coaches zijn of haar insider kennis met jullie. Deze maand is het de beurt aan Speech Republic Coach Daniëlle. Echte impact begint volgens haar bij de moed om de controle los te laten.

Met Volle Angst Vooruit.” Dat gedichtje kocht ik laatst en het staat ingelijst in mijn huiskamer, om me eraan te herinneren dat het de moeite waard is om een beetje te sterven en er zo achter te komen dat er dwars door de angst veel leven is.

Als geschoold zangeres heb ik tijdens mijn opleiding aan het Conservatorium niets anders geleerd dan in te grijpen bij elke noot die ik zong. De angst om iets verkeerd te zingen of de controle over mijn stem te verliezen, heeft vele jaren aan de basis gelegen van al mijn podium optredens. Ik kreeg stemproblemen en kwam terecht bij een logopediste die de zogenaamde Lichtenberg Methode gebruikte. De eerste vraag die ze me stelde nadat ik een ongezond hese toon had uitgebracht was: “zou die heesheid ook meer kunnen worden?”. Ik dacht dat ik gek werd. Nóg lelijker? Nóg heser? Ik wil dat het minder wordt of weggaat en zeker niet dat het meer wordt! Doodsangsten heb ik uitgestaan om mijn stem met rust te laten en niet in te grijpen. De noten vlogen alle kanten op, zeker niet in de richting die ik voor ogen had. In mijn zangers-oren klonk het verschrikkelijk. Ik heb wat tranen gelaten kan ik je vertellen, maar ik heb het wel gedaan. Ik heb de angst en de schaamte uitgezet. Het hielp overigens wel dat mijn logopediste alles wat ik deed heel normaal vond en alles wat ‘slecht’ en ‘lelijk’ was in een ander licht plaatste. Iets waar ik haar altijd dankbaar voor zal zijn.

Ik begrijp nu pas waar het echte plezier in zingen, speechen, presenteren of contact maken met je publiek zich heeft verstopt. Kunst en schoonheid openbaart zich als we de controle loslaten en onze pogingen uitzitten. Erbij blijven en uitzitten, dát is pas moedig. Ik zie regelmatig klanten die het doen: ze stappen met volle angst het podium op en zitten het uit. Ze zijn zichzelf en ze zijn wonderschoon. Hun moed ontroert me, omdat ik weet dat het een beetje als sterven voelt. Zij en ik weten ook wat daarna komt.

Ik moedig jullie dus aan om met volle angst vooruit te gaan. Stap dat podium op, voel de angst en doe het alsnog. Doe verder niets, want er wacht je oneindig veel plezier aan het einde van je noot.”

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.