Naar overzicht

Dansen met draken

31 juli 2017 - 4 min. leestijd
Monique van der Werff
Speech Republic Coach

Actualiteit

Heb je ooit een project meegemaakt waarin je geen enkel obstakel tegen kwam? Eentje die helemaal vanzelf ging? Waar iedereen die eraan meewerkte het automatisch fantastisch met elkaar kon vinden en er een te gekke flow ontstond – zonder dat je ook maar iets hoefde te overwinnen? Nee?! Wat raar!

No pain, no gain…

Oké, even serieus. Natuurlijk heb je dat nog nooit meegemaakt. Zo’n project bestaat niet! Tegenslagen zijn part of the deal. En wellicht ontstaat de magie van een gaaf en goed geslaagd project júist wel door hoe jullie als team met die uitdagingen omgaan.

Dragon Dreaming

In onze eerste blog over Dragon Dreaming vertelden we over de vier stadia van projectmanagement ‘op z’n Aboriginals’: Vieren, Dromen, Plannen, Doen. Die fases heb je vast al vaker voorbij horen komen, maar het unieke zit ‘m in de volgorde. In plaats van te eindigen met vieren als het project erop zit, begin je ermee. Er is echter een onderdeel dat nóg belangrijker is: ‘dansen met draken’. 

Dansen met de draken

Dragon Dreaming nodigt je uit om actief met je uitdagingen, obstakels, angsten en onzekerheden – dat zijn de ‘draken’ – aan de slag te gaan. Niet door met ze in gevecht te gaan of door ze te negeren of te verzwijgen, maar door met ze te gaan ‘dansen’.

Wat dat inhoudt? Een voorbeeld: laatst gaf ik een training samen met een nieuwe collega. De voorbereiding hadden we in onze drukke agenda’s weten te squeezen – je kent dat wel, de laatste twee uur aan het einde van een drukke werkdag. Mijn hoofd stond er op dat moment helemaal niet naar, dus ik dacht ‘nou laten we dan maar snel het programma in elkaar gaan zetten’. Dat is nou precies de valkuil waar we met ons Westerse hoofd vaak intrappen; we beginnen niet met vieren van wat er al is en dromen van onze gewenste uitkomst, maar we beginnen met droog en calvinistisch plannen. Na twee uur overleg hadden we een programma, maar onze ziel zat er niet in. Op papier waren we goed voorbereid, maar toch voelde het niet zo. Gelukkig had mijn collega hetzelfde gevoel, dus besloten we onze agenda’s leeg te vegen en we zijn opnieuw bij elkaar gaan zitten. Dit keer begonnen we met vieren; we spraken uit dat we het leuk vonden dat we collega’s waren. De draken kwamen ook naar boven; hij was namelijk bang dat deelnemers zouden merken dat hij nog niet zo ervaren was als trainer. Ik op mijn beurt was bang dat ik hem te weinig ruimte zou geven. We noteerden deze draken en ging verder met dromen. Dromen van een goede samenwerking en van gave eindprestaties van deelnemers. Het ‘dansen met draken’ begon daar; we wisten nu hoe die samenwerking eruit moest zien. We besloten om gedurende de training elkaar te blijven vertellen wat ons dwars zat. Zo kan dus dat ‘dansen met draken’ eruit zien: je identificeert jouw draken, je spreekt ze expliciet uit naar de ander en probeert samen op voorhand een soepele oplossing te vinden. 

Soepeler samenwerken

Uiteindelijk hebben we een fantastische training gehad, waarbij de dromen die we hadden, zoals die goede samenwerking, écht uitkwamen. We hebben er samen op geproost. Natuurlijk waren er onverwachte hordes, want dingen lopen nu eenmaal niet altijd precies zoals gepland. Maar juist omdat we ‘het lijntje’ naar elkaar open hadden staan, konden we hier beter samen op inspelen. Dat is misschien nog wel het grootste geschenk van dansen met de draken: een veel soepelere samenwerking en een te gekke flow!

Begin je na de zomer aan een nieuw project? Of zoek je nog naar een goede start met je team? Ga aan de slag met Dragon Dreaming en dans met de draken!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.