Naar overzicht

De (her)definiëring van echt contact

24 januari 2019 - 4 min. leestijd
Monique Baidjnath-Badloe
Speech Republic Coach

Contact

Scrollend door mijn Facebook news feed stuitte ik onlangs op een kaartspel. Ontwikkeld om weer even met je volle aandacht bij elkaar te zijn. Op de kaarten staan verschillende vragen die een gesprek laten ontstaan wat over meer gaat dan de gebruikelijke koetjes en kalfjes. Het spel dwingt je oprecht interesse te tonen, waardoor je een oprechte connectie maakt en er oprecht contact ontstaat. Geen scherm, geen appjes, geen skype. Echt fysiek, face-to-face.

Opeens denk ik terug aan een stelletje wat ik vorige week had zien zitten in een restaurant. Uitgegeten, maar kennelijk ook uitgepraat, zaten ze beiden naar hun telefoon te staren. Beiden keken met meer overgave naar hun telefoonscherm dan ze gedurende het hele etentje naar elkaar hadden gekeken. Ja, inderdaad: ik zat ze te observeren. En dat leverde mij het grote, en tegelijkertijd pijnlijke, inzicht op dat we inderdaad niet meer met elkaar praten. Terwijl ik ze zat te begluren, merkte mijn partner sarcastisch op dat ze elkaar wellicht via Whatsapp vroegen of het eten had gesmaakt. Hoewel het ergens komisch was om te zien, vooral gepaard met het commentaar van mijn partner, vond ik het ook triest.

Digitaal verbonden

Het digitale tijdperk waarin we altijd en overal met iedereen zijn verbonden, impliceert kennelijk ook dat we minder verbonden (hoeven te) zijn met de mensen die direct en fysiek dichtbij ons staan. Al die prikkels die ons non-stop proberen te bereiken, vragen een groot deel van onze aandacht. Aandacht die we zonder dat apparaatje voor elkaar zouden hebben. Zijn we het echte, kwalitatieve contact met elkaar, van mens tot mens, helemaal verloren? Of moeten we meegaan met de tijd en ons overgeven aan steeds meer digitaal contact? Wat misschien wel net zo goed, en ook veel efficiënter, is?

Essentie van contact

Om een goed antwoord op die vraag te vinden, moeten we terug naar wat contact in essentie is. Voor mij omvat het eigenlijk alles wat er voor en na de gesproken dialoog is en overblijft. Een blik, een stilte, een glimlach of een verwachting. Allen zijn resultaten van contact. Naast de connectie tussen het gesproken woord en wat wij horen en zien, is er ook de connectie met het ongesproken woord. Die connectie uit zich bijvoorbeeld in intenser of langer oogcontact of een veelzeggende stilte.

De connectie tussen het gesproken woord en ons gehoor en zicht laat zich prima nabootsen door de steeds verdergaande digitalisering. We kunnen elkaar perfect horen en zien, zelfs als we aan de andere kant van de wereld zijn. Waarom wachten we dan toch met dat huwelijksaanzoek of het vertellen van dat hele nare nieuws tot we écht bij elkaar zijn? Waarom delen we dit niet ook via Skype of WhatsApp? Hoezo staan we hier niet onverschilliger in?

Ontastbare energie

Kennelijk brengt die fysieke nabijheid toch iets wezenlijks met zich mee. Iets wat niet meereist met het zenden van beeld- en geluidsmateriaal, omdat het daar te groots voor is. Het is energie. Niet het type dat via onder- en bovengrondse infrastructuur onze huizen bereikt, maar de taal die geen woorden nodig heeft. Het gesprek van hart tot hart. Het maakt dat wij onze allerbelangrijkste communicatie bewaren voor een moment dat we écht bij elkaar zijn.

Hoe ver de technologie zich ook ontwikkelt, dit is en blijft binnen het fysieke domein van de mens. Je kunt iemands energie en wat het bij jou teweegbrengt doorgaans alleen aanvoelen in nabijheid van die persoon. De kracht van het ongesproken woord is het meest voelbaar in de ‘echte’ wereld.

Maak contact!

In een tijd waar apparaten steeds meer met elkaar gekoppeld zijn, lijken wij mensen die koppeling steeds meer te missen. Hoe vaak heb je in de afgelopen week met iemand gebeld of ging je spontaan langs voor een leuk gesprekje? Als je niet boven de drie uitkomt, is het tijd voor actie! Daag jezelf uit: creëer aankomende week elke dag minimaal één moment waarop je echt contact maakt met een ander. Ga langs, bel een vriend(in) op en neem er de tijd voor. Observeer wat het met jou, die ander en de kwaliteit van het contact doet. Ik beloof je… Magie!

Relevante trainingen

The Magic Communicator

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.