Naar overzicht

De magische kracht van boosheid

29 september 2016 - 3 min. leestijd
Jurko van Veenendaal
Speech Republic Coach

Conflict

Passie

Wat maakt jou nu eigenlijk boos?

We roepen het bij Speech Republic een aantal keren per week tegen onze klanten; wat maakt jou nou eigenlijk echt boos?

Add some fire

Dat heeft niet als reden dat wij houden van boze klanten, maar wij weten bij Speech Republic dat één van onze magiewetten, ‘Conflict’, iets oplevert dat veel speeches en andere communicatiemomenten soms missen: vuur. Zoals de befaamde Amerikaanse dichteres Maya Angelou ooit zei; “Anger is like fire. It burns all clean”.

Ja, maar…

‘Ik wil niet in het negatieve gaan’ of ‘Ik denk liever in oplossingen’. Er zijn genoeg redenen om bij de irritatie weg te blijven. Het is natuurlijk ook niet de opzet om lukraak maar ruzie te zoeken tijdens jouw communicatiemomenten. Maar in de onderbuik, daar waar de boosheid zich bevindt, zijn meer mechanismes die uiterst belangrijk zijn in communicatie. De urgentie en de passie om het verschil te maken.

Boze Hillary

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagnes speelt die boosheid ook een enorme rol. Beide kandidaten zetten (hun) woede in, om aan te geven dat verandering urgent is. Hillary Clinton benoemt de woede in het land tijdens haar Convention Speech:

I’ve gone around the country talking to working families. And I’ve heard from many who feel like the economy sure isn’t working for them. Some of you are frustrated – even furious. And you know what? You’re right. It’s not yet working the way it should.”

En de woede richt zich ook tot de persoon Trump:

He also talks a big game about putting America first. Well please explain what part of America First leads him to make Trump ties in China, not Colorado. Trump suits in Mexico, not Michigan. Trump furniture in Turkey, not Ohio. Trump picture frames in India, not Wisconsin. Donald Trump says he wants to make America great again – well, he could start by actually making things in America again.”

Woedende Obama

Boosheid is niet negatief, maar juist de voedingsbodem van waaruit een magische communicator het verschil kan maken. Obama heeft zich de afgelopen acht jaar relatief rustig gehouden vergeleken met zijn uitbarsting vorige week bij het Congressional Black Caucus Dinner.

Gebruik die boosheid!

Waar maak jij je boos over? Durf je dat te benoemen of draai je er diplomatiek omheen? Laat je inspireren door Obama, Clinton en ook de boze populist Donald Trump en gebruik jouw woede om echt ‘to the point’ te benoemen wat jij vindt dat er MOET veranderen.

Hoe dan?

Simpel. Maak een lijstje van vijf dingen die jou boos maken. Vijf dingen die het vuur in jou als communicator doen oplaaien. Wat moet er nu echt veranderen? Let op; niemand zit te wachten op gefrustreerde speeches. De sleutel zit hem in het feit dat jij woede als instrument gebruikt om het verschil te maken.

Meer weten? Check het hoofdstuk ‘Conflict’ in ons boek ‘Magie in al je communicatie‘ of lees de blog ‘Conflict levert iets op’.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.