Naar overzicht

De Mythes rond het Podium: mythe 1

12 oktober 2016 - 3 min. leestijd
Monique

Persoonlijk

Hoe denk jij over het podium?

Het loont de moeite om jouw eventuele vooroordelen over het podium te onderzoeken. Wellicht zijn er wat ideeën over het podium die jou soms nog tegenhouden om daar écht jouw verhaal te vertellen, ‘ja’ te zeggen op die vraag om die belangrijke presentatie te geven of de lead te nemen in een pitch. Misverstanden dus… niks meer en niks minder. Hier is de eerste blog van Speech Republic Coach Monique in de reeks ‘De Mythes rond het Podium’.

Mythe 1. Het podium is een egoplek.

Ik ben geen Beyonce…

Heb jij ook zo’n collega die zijn of haar hand er niet voor omdraait om een presentatie te geven? Die daar gewoon even gaat staan, zelfverzekerd uit z’n ogen kijkt en zo een heel verhaal uit z’n mouw schudt? Jaloersmakend, toch?! Je zou bijna gaan denken dat het podium alleen voor ‘zulk soort mensen’ is. Alsof je een soort Beyoncé of Michael Jackson van het bedrijfsleven zou moeten zijn om daar te mogen gaan staan. En misschien vind je daar ook wel wat van. Als je die zelfverzekerde collega ziet presenteren denk je misschien: ‘Ach dat is ook echt zo’n haantje, zo’n ego, die moet zo nodig op de voorgrond.’ En misschien voeg je er in gedachten aan toe: ‘Gelukkig ben ik niet zo’n schreeuwerd. Laat mij maar in de luwte m’n werk doen. Ik kom er wel zonder het podium.’

Het gaat om het idee

Maar daar treedt het misverstand in werking: het zijn namelijk niet de schreeuwerds die gehoord zouden moeten worden. En ook niet per se de fluisteraars. Het zijn de beste ideeën die gehoord moeten worden. Ongeacht wie ze vertelt. En als je nu denkt: ‘Laat dan iemand anders mijn idee maar vertellen’, helaas… Jij bent de enige die jouw visie of jouw unieke wijsheid op jouw manier ten gehore kan brengen. Jij bent de ultieme vertolker van jouw zelfgeschreven lied. En gelukkig voor jou, die ideeën worden ook niet het best gehoord als ze ons met borstgeklop vanuit het ego worden uitgebruld. Ideeën worden pas door jouw publiek omarmd als ze vanuit kwetsbaarheid en in verbinding worden gedeeld. Op de Democratic Convention slaagt Hillary Clinton er na lange tijd ook in om veel meer haar eigen verhaal te vertellen: “The truth is, through all these years of public service, the service part has always come easier for me than the ‘public’ part. I get it that some people just don’t know what to make of me. So let me tell you…”.

Groter dan jezelf…

Twee tips om jezelf ook over die drempel heen te helpen:

  • Maak je boodschap belangrijker dan jezelf.
  • Maak je publiek belangrijker dan jezelf.

 

Het kan op podium pas echt magisch worden als niet het ego, maar de verbinding in de spotlights staat. Wat een opluchting!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.