Naar overzicht

De Mythes rond het Podium: mythe 2

24 oktober 2016 - 3 min. leestijd
Monique van der Werff
Speech Republic Coach

Persoonlijk

Contact

Hoe denk jij over het podium?

Het loont de moeite om jouw eventuele vooroordelen over het podium te onderzoeken. Wellicht zijn er wat ideeën over het podium die jou soms nog tegenhouden om daar écht jouw verhaal te vertellen, ‘ja’ te zeggen op die vraag om die belangrijke presentatie te geven of de lead te nemen in een pitch. Misverstanden dus… niks meer en niks minder. Hier is de tweede blog van Speech Republic Coach Monique in de reeks ‘De Mythes rond het Podium’.

Mythe 2. Een presentatie bereid je voor met het maken van een PowerPoint.

Even snel een PowerPoint

‘Morgen presentatie… oh ik ben nog helemaal niet aan de voorbereiding toegekomen. Okay, nog even snel die PowerPoint in elkaar zetten, opsturen en klaar.’ Nee nee nee nee nee nee nee! Voor jezelf en je publiek smeek ik je: Doe het niet! Okay, sorry dat ik me zo liet gaan. Maar deze mythe is één van de belangrijkste redenen waarom jij op je werk zoooo vaak naar veel te saaie presentaties moet luisteren. Wij hebben er zelfs een term voor bedacht, dumping content: zo’n verhaal – zo’n helemaal volgeschreven PowerPoint die over ons als publiek heen wordt gestort en waar we helemaal niks mee kunnen.

‘Wat is er mis met PowerPoint?’

Ik ben niet tegen PowerPoint. Je mag ‘m gerust gebruiken. Maar alleen ter ondersteuning. De stelregel is: wat je erop zet, moet in 3 seconden worden begrepen. Dit betekent dus een foto of een plaatje, het liefst zo’n beeld dat ‘meer zegt dat 1000 woorden’. Zodra er meer op staat, zit je als publiek met een aandachtsconflict: ‘ga ik de tekst lezen of luister ik naar de spreker?’. In deze keuzeverlammende toestand is het nog makkelijker om voor optie 3 te gaan: ‘Laat ik intussen mijn mail eens checken…’. ‘Ja, maar ik moet mijn presentatie zo inleveren: met tekst en al.’ Zucht, ik weet het, zo is jullie bedrijfscultuur. Die proberen wij vanuit Speech Republic te veranderen… En dat is een hele revolutie! Maar, psst, gelukkig heb je in PowerPoint ruimte, je weet wel, daaronder, waar je je tekst kwijt kunt, maar die onzichtbaar is tijdens je presentatie. Zo kun je je presentatie mét tekst inleveren en zónder tekst presenteren!

‘Maar hoe bereid ik me dan voor?’

Begin niet met de vorm, begin met nadenken over jouw boodschap:

  • Wat wil je met jouw presentatie bereiken?
  • Wat wil je jouw publiek meegeven?
  • Wat wil je dat ze met jouw verhaal gaan doen?

Daar zoek je (eventueel) beeld voor om je verhaal te ondersteunen. En dan pas schrijf je (als dat moet) de tekst in het ‘geheime vakje’.

‘Maar eh…als ik heel eerlijk ben, staat die tekst er vooral voor mezelf…’ Gebruik speaker notes; steekwoorden op een kaartje. Als je weet wat je boodschap is en waar je naartoe praat, is dat alles wat je nodig hebt.

Wees rebels en doe mee aan de revolutie!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.