Naar overzicht

De waarheid als medicijn

04 maart 2019 - 5 min. leestijd
Rik Rottier
Speech Republic Coach

We have the choice. We can say something or we can say nothing. Not everything true is funny, and not everything funny is true. Most comics feed prejudice and fear and blinkered vision, but the best ones… The best ones illuminate them, make them clearer to see, easier to deal with. We’ve got to make people laugh until they cry. Cry. Until they find their pain and their beauty. Comedy is medicine. –Trevor Griffiths, British dramatist

De diepere laag

Trevor Griffith schreef het toneelstuk ‘Comedians’, waarin hij suggereert dat ieder comedian een keuze heeft. Hij kan over de waarheid schrijven en comedy gebruiken als een medicijn om onze pijn en schoonheid in het leven te vinden. Of, puur en alleen schrijven ter entertainment, zodat comedy wordt gebruikt als “coloured sweeties that rot the teeth.”

‘Met welke intentie vertel ik dit?’

Als comedian weet ik zelf dat de theorie makkelijk tot je te nemen is, maar lastiger is om in praktijk te brengen. Nog te vaak schrijf ik op de lach, om zo direct te scoren. In plaats daarvan kan ik ook kiezen voor de pijnlijke maar bevrijdende waarheid, die vervolgens kan resulteren in een lach. Mijn regisseur waardeert mij ook niet op de lach, maar op de wortel van de grap. Welke pijn zit daaronder; met welke intentie vertel ik dit? Zo stap ik het podium op om de zaal mijn kijk op de wereld te tonen – niet mijn grappen. 

Durf te kiezen

Jij als vriend, collega of leider binnen jouw organisatie hebt ook elke dag de keuze. Ga ik de mensen om mij heen naar de mond praten of ga ik mijn waarheid vertellen? Ga ik mee met een visie waar ik niet achter sta? Laat ik mijn vriend hoop houden op een relatie die ten dode staat opgeschreven of durf ik tegengas te geven?

Makkelijk is dat niet. Ik weet hoe verleidelijk het is om die zak chips open te trekken als ik te lui ben een salade klaar te maken. Terwijl die uiteindelijk veel gezonder en voedzamer is… De weg van de minste weerstand zorgt niet voor het beste resultaat. Niet voor je lichaam, niet voor comedy, niet voor je vriendschappen en ook niet zeker in de communicatie in je organisatie en naar je klanten toe.

“Eerlijkheid is echt een kernwaarde van mij…”

Op heidagen spreken we vaak naar elkaar uit hoeveel waarden we hechten aan eerlijkheid. We houden immers van de waarheid en zijn er altijd naar op zoek. Zolang we er zelf maar niks voor hoeven te doen. Ik wil vooral dat mijn collega’s eerlijk zijn, maar praat voor mezelf wel goed dat ik niet het achterste van mijn tong laat zien. De ander moet dus vooral de waarheid laten zien.

Pas wanneer je zelf bereid bent op te staan voor de waarheid, kan er echt iets veranderen. Een karakter in het toneelstuk ‘Comedians’ genaamd Eddie Waters ziet een echte comedian als een soort filosoof. Hij is meer dan alleen een verteller van grappen:

“It’s not the jokes. It’s what lies behind’em. It’s the attitude. A real comedian – that’s a daring man. He dares to see what his listeners shy away from, what they fear to express. A joke releases tension, says the unsayable. But a true joke, a comedian’s joke, has to do more than release tension. It has to liberate the will and the desire, it has to change the situation.”

Worst practices

Daag je team voor de volgende vergadering uit om allemaal een worst practice voor te bereiden: welke fout heb je gemaakt de afgelopen periode? Wanneer en hoe bracht je dat klantgesprek tot een slecht einde? Op welke manier zit jij jezelf de laatste tijd in de weg? Verbind vervolgens aan deze worst practice een heldere les voor jezelf en je team: wat kunnen we doen om dit in de toekomst te voorkomen?

Je zal zien dat de echte waarheid op korte termijn een vijand lijkt, maar op lange termijn altijd een vriend blijkt te zijn. Als je bereid bent de waarheid uit te spreken, verwacht je in eerste instantie vooral pijn te ervaren. Je zal echter zien dat er vaak ook een gezamenlijke en helende lach op de loer ligt. En weet je wat nog het mooiste is van dit medicijn?

Het is zonder recept gratis bij jezelf af te halen!

Ter inspiratie

Een aantal comedians gingen u voor. Zij waren zo moedig hun licht op de waarheid te laten schijnen en een onderwerp in een ander perspectief te zien.

Bill Burr: First Ladies

Bill Burr: Steve Jobs

Louis CK: Selfishness

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.