Naar overzicht

De devil is in the details

25 april 2018 - 5 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

Persoonlijk

“Ik wil zo graag meer humor in mijn verhalen en gesprekken brengen, maar ik vind mezelf gewoon niet zo grappig. Het moet echt spontaan gebeuren, ik kan het namelijk al helemaal niet op ‘commando’ of als ik er van tevoren over na moet denken!”

Het bovenstaande is een veel gehoorde overpeinzing van mijn klanten en, als ik eerlijk ben, ook van mijzelf. Als ik over humor na moet gaan denken, dan schiet ik acuut in een soort kramp en word ik mij overbewust van hoe totaal niet grappig ik ben. Humor is – net als magie – behoorlijk ongrijpbaar. Er zijn echter talloze comedians die van humor hun werk hebben gemaakt, dus het kan toch wel degelijk!

Toen ik klein was, vond ik het al de meest irritante vraag die iemand mij in de kring kon stellen: ‘Roisin, vertel eens een mop.’ Ver-schrik-ke-lijk! Weet ik veel! De meeste moppen vond ik als quasi-kind intellectueeltje namelijk totaal niet grappig.

Wat ik wel echt hilarisch vond, was dat mijn oudste broer vroeger heel goed de buurman na kon doen, want die lachte namelijk altijd op een hele aparte manier. De buurman was een zeer voorkomende man: oogarts, leuk en netjes. Op zijn voorkomen was niets aan te merken, maar als hij lachte dan hoorde je dat werkelijk door de hele buurt: het was een keiharde schaterlach waarbij zijn kaken heen en weer bewogen alsof ze als het ware los van elkaar stonden. Zijn luide, brede lach met die kleine, vierkante witte tanden was er één uit duizenden. Er was niemand zoals hij – en niemand kon hem zo nadoen als mijn broer.

Brigitte Kaandorp, Tineke Schouten, van Kooten en de Bie, Hans Teeuwen, Sanne Wallis de Vries: allemaal cabaratiers die briljante sketches hebben gewijd aan het neerzetten van ‘typetjes’. Zulke typetjes zijn grappig omdat ze een karikatuur zijn van iemand die ons ergens wel bekend voorkomt; misschien herkennen wij wel onszelf, de oude buurman, of een collega erin. Wat die typetjes succesvol maakt is dat de cabaratiers structureel kleine, maffe details enorm uitvergroten en overdrijven. Dit van een mug een olifant maken, maakt ze ook zo grappig én zo herkenbaar.

Humor is owning your weirdness

Wat jou grappig maakt of wat jij grappig vindt, komt vaak neer op een klein detail. Vraag het maar aan een geliefde, hij of zij kan vast een lijst van dingen opnoemen die hartstikke komisch zijn aan jou. Dingen die alleen jij zo doet. Als ik het aan mijn vriendje vraag dan zegt hij bijvoorbeeld: “Je bent een totale chaoot, behalve als het om de inrichting van je keukenkastjes gaat: die tupperware bakjes mogen echt maar op 1 manier gestapeld worden want anders wordt het zwart voor je ogen.” of “Ik kan niet normaal met jou over straat lopen want elke hond die we passeren moet uitgebreid geknuffeld worden.”

Jij hebt vast ook een lijst met maffe gewoontes of details die jou, jou maken. Kleine gewoontes die alles zeggen over jouw karakter en hoe jij de wereld ziet.

Zulke details hebben de potentie om een enorm geestige olifant te worden, mits jij bereid bent ze totaal uit te vergroten en te gebruiken ter illustratie van wat jij te zeggen hebt.

Als jij vertelt over een situatie die jij heel maf vindt en de details daarbij uit de boeken doet, wordt jouw kijk op de wereld iets wat:

1) Heel erg menselijk en herkenbaar is voor heel veel mensen – op een manier die ze wellicht zelf eigenlijk niet toe willen geven… 😉

2) Ervoor zorgt dat mensen beter begrijpen wat je bedoelt, omdat je met humor het geheel tastbaar maakt.

Oefening

Denk eens na over een veel voorkomende situatie op je werk die jij eigenlijk wel maf vindt en zou willen veranderen. Dit kan een bepaalde manier van werken zijn die je tegenstaat of die tegenstrijdig voelt voor jou. Het kan ook zijn hoe het koffiezetapparaat niet werkt, of bijvoorbeeld hoe jij vindt dat vergaderingen eigenlijk zouden moeten gaan.

Denk goed aan zo’n situatie en zoom eens helemaal in: wat is nou echt dat ene kleine detail dat jou zo triggert? Kijk eens of je de volgende keer de details helemaal kunt uitvergroten en tot in de puntjes toe kunt lichten wanneer je het weer eens aankaart bij je collega’s. Kijk vervolgens of je daarna kunt vertellen, met net zoveel detail, hoe je het anders zou willen? Ik ben heel nieuwsgierig wat hoe deze gesprekken zullen lopen…

Kortom: humor is heel persoonlijk en alles wat jij zegt, wordt grappiger als je het radicaal persoonlijker durft te maken. Er is namelijk maar één jij: jij hebt een unieke kijk op de wereld en hoe meer ruimte jij die unieke kijk geeft in je verhalen, hoe grappiger ze worden!

Durf in te zoomen op alle maffe details die jij ziet en je komt geheid weer een stuk dichterbij jouw natuurlijke humor.

Inspiratie nodig? Dit is één van de grappigste Youtube kanalen met de beste cabaretiers die ons landje rijk is.

Relevante trainingen

Your moment to shine

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.