Naar overzicht

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

17 oktober 2018 - 4 min. leestijd
Daniëlle Veneman
Speech Republic Coach

Passie

Mijn dochters zijn allebei gek op de film Frozen. Ook de jongste van anderhalf zingt vrolijk ‘Laat het los… laat het gaan…’ Ze leren heel snel hoe ze de hoofdfiguur Elsa na moeten spelen en met precisie gooien ze hun armen dramatisch in de lucht als ze zogenaamd het ijspaleis toveren. Ik bekeek laatst stiekem het gezichtje van mijn oudste dochter toen ze meezong in de auto. Haar mimiek was vol van inleving in het lied en alle emoties gleden over haar pure snuitje. Prachtig! Dat zou ze nooit zo vol overgave doen als ze wist dat ze bekeken werd en precies dat hoor ik klanten soms ook zeggen. ‘Ik doe geen gekke dingen hoor, het moet wel een beetje normaal blijven.’ Het woord theatraal heeft een negatieve connotatie en dat is ten onrechte vind ik.

Theatraal staat voor dramatisch, aanstellerig en overdreven gedrag en daar wordt niemand graag mee geassocieerd. Ik ben een groot voorstander van jezelf blijven op het podium, maar waarom zou je het podium opzoeken als je een aangepaste versie goed genoeg vindt? Ik zou je willen uitdagen om de grenzen van je kunnen op te zoeken en je presentaties theatraler te maken.

Ik hoor erbij, ik ben precies als jij

We houden ons in als we bekeken worden. Instinctief passen we ons aan en zorgen we ervoor dat we niet buiten de groep geplaatst worden. Als we de psychologieboeken erop naslaan, is de belangrijkste reden om ons aan te passen van normatieve aard. Oftewel, om bij een bepaalde groep te horen, zal je je moeten aanpassen. Hoe belangrijker de groep voor je is, hoe meer je je zult aanpassen.

Oncomfortabele beestjes

Tijdens mijn vooropleiding van het conservatorium, waar ik muziektheater studeerde, kreeg ik dramalessen. Ik vond dat fantastisch, omdat het mij toestond om een gevoel helemaal te doorleven. Er was echter één les waar ik een grondige hekel aan had. In die les moesten we als ‘beestjes’ over de vloer kruipen, met je ogen dicht en dan ook nog geluidjes maken. Snuffelend, kermend en piepend krioelden we over en door elkaar. Ik heb me nog nooit zó ongelukkig gevoeld als in die les. Ik kon mezelf niet overgeven en ik schaamde me. Ik begrijp het dus heel goed als iets ‘way out of your comfort zone’ is!

Theater, theater

Ik denk dat er een middenweg te vinden is tussen je helemaal aanpassen en over de vloer kruipen als een beest. Je staat in de eerste plaats op het podium om indruk te maken en om iets te veranderen. Echt iets veranderen wordt al lastiger op het moment dat jij je aanpast. Het publiek wil graag iets beleven en die zien hun sprekers graag met passie en overgave hun verhaal doen. Het helpt om in dat opzicht theatraal te denken. Het woord theatraal is afgeleid van het Latijnse woord ‘theatrum’, dat uiteraard theater betekent. Het theater is een plek waar podiumkunsten bekeken en uitgevoerd worden. Hierbij beeldt men een verhaal uit voor het publiek, vaak op een meeslepende en aangrijpende manier. Realiseer je dat jij op het podium je verhaal vertelt. Je maakt dus gebruik van theaterwetten!

Jij gaat het even anders doen!

Hoe kan je zorgen dat jouw presentatie een vleugje theater meekrijgt en dat de kans dat je boodschap nog beter blijft hangen, groeit? Vergroot de emoties in je verhaal uit! Gebruik de emotie die je ergens bij voelt en laat die ook echt zien. Neem attributen mee! Draai muziek! Hoe zit het met je kleding? Kan een leuke pet of voorwerp je helpen om jouw boodschap te versterken? Trek het aan of neem het mee! Is er een gedicht dat je onlangs inspireerde? Draag het voor! Wil je iets vieren met je publiek? Laat ze zingen, neem slingers mee, maak de beleving groter, dieper, emotioneler en theatraler. Op die manier val jij op en onthoudt jouw publiek echt wat jij van ze wilt! Uiteindelijk gaat het dus niet om ‘gek’ doen, maar om alles uit de kast te halen dat ertoe bijdraagt dat jouw publiek echt anders de deur uitgaat dan dat ze zijn binnengekomen.

Zoals mijn dochters elke dag vol overgave zingen: ‘Laat het los… laat het gaan…’ Er zitten heus nog voldoende uren in een dag waarop je heel normaal kunt blijven doen!

Relevante trainingen

Taking the Stage

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.