Naar overzicht

Een ander perspectief

19 januari 2018 - 3 min. leestijd
Rik Rottier
Speech Republic Coach

Actualiteit

Persoonlijk

Als fanatiek gebruiker van Blendle las ik afgelopen week de volgende artikelkoppen:

  • Meer vuur in je relatie? Gedraag je als iemand die vreemdgaat;
  • Waarom je beter minder empathie kunt hebben;
  • Waarom boeddhisten helemaal niet zo zen zijn als we denken.

Prikkelende koppen die mijn aandacht trekken en hoogstwaarschijnlijk ook die van andere lezers gezien de enorme hoeveelheid titels met een soortgelijke constructie. Wat valt je op? Precies, alle titels dragen iets ogenschijnlijks onlogisch in zich. Want je denkt waarschijnlijk: hoe kan ‘vreemdgaan’ bijdragen aan een goede relatie? En boeddhisten die niet zen zijn… huh?!

“Tragedy and comedy are but two aspects of what is real, and whether we see the tragic or the humorous is a matter of perspective.”

Het vanuit een onverwacht perspectief naar een onderwerp kijken, trekt de aandacht en vergroot de kans om mensen te inspireren of te laten lachen. Veel comedians praten over het haten van hun geliefde kinderen: to speak the unspoken zorgt namelijk voor een interessante spanning. Er bestaat namelijk niet één waarheid, dat is een feit 😉 Juist daarom is het zo interessant om mensen die denken een monopolie op de waarheid te hebben aan te vallen. Zie daar de reden dat er zoveel komediestukken over religie bestaan. Wat dat betreft, is een onderwerp belichten vanuit verschillende invalshoeken veel interessanter. Dat wordt ook wel caleidoscopisch denken genoemd.

Break on through (to the other side)

Kijk eens naar een onderwerp waar je een presentatie over wil geven, een blog over gaat schrijven of een meeting van bijwoont. Luister naar de wijze woorden van Jim Morrison en benader dit thema eens vanuit vier verschillende perspectieven. Loop er als het ware omheen en vraag jezelf af: waarom word ik hier blij, boos, bang en bedroefd van? Of waarom moeten we dit wel doen en waarom moeten we dit niet doen? Zoek zelf de tegenstellingen op die het meest interessant zijn om je onderwerp te belichten. Daag jezelf uit en bewijs maar eens iets dat juist niet voor de hand ligt! Bijvoorbeeld dat je om goed te worden veel fouten moet maken, of wat het bijzondere is van normale Nederlanders, wat het nadeel is van marktleiderschap, waarom verduurzaming slecht is voor het milieu, wat de armoede is van verwend zijn, waarvoor je de persoon die je haat wil bedanken of vertel waarom je zowel bang, boos, blij en bedroefd wordt van een reorganisatie.

Als stand-up comedian ervaar ik het podium als een plek waar vreugde en verdriet, woede en blijdschap samenkomen. Soms zelfs tegelijkertijd en deze perspectieven zijn allemaal waar. Juist dat maakt het voor zowel de spreker en de luisteraar een interessante plek of onderwerp. Je zal nu wellicht denken: mooi die verschillende perspectieven, maar van mij als leider wordt uiteindelijk verwacht een richting te kiezen! Dat klopt ook. Deze oefening zal je helpen je mening aan te scherpen en je voorbereiden om kritische vragen van je publiek vanuit vertrouwen en overzicht te kunnen beantwoorden. Alleen maar winnaars.

Dus wil je jouw publiek verrassen, inspireren en prikkelen? Belicht dan jouw onderwerp vanuit een onverwacht en verfrissend perspectief!

 

PS: Mocht je na dit experiment niet tevreden zijn met de uitkomst, treur niet, want ‘elk nadeel heb zijn voordeel’.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.