Naar overzicht

Een goed gesprek als cadeau

03 december 2018 - 5 min. leestijd
Monique Baidjnath-Badloe
Speech Republic Coach

Of je nou in september al pepernoten inslaat bij de supermarkt of pas de dag voor kerst besluit om de kerstboom neer te zetten, de feestdagen gaan niet ongemerkt voorbij. Linksom of rechtsom doe je er iets mee, al is het maar omdat je vrij bent. En terecht of onterecht, ‘geven’ is één van de centrale thema’s tijdens de maand december. De cadeaus moeten ieder jaar weer origineler, specialer of verrassender zijn dan het jaar ervoor. Maar wat nou als het allemaal een stuk eenvoudiger kan? Wat nou als ik jou zou vertellen dat alles wat je nodig hebt voor een succesvol cadeau ‘een goed gesprek bij het haardvuur’ is..

Creëer magische gesprekken

Nog geen week geleden boog ik mij met mijn zussen en moeder over het kerstmenu van dit jaar, totdat iemand zei: ‘Moet het nou elk jaar weer zo uitgebreid? Kunnen we niet bewuster met eten omgaan?’ Doordat één van mijn zussen haar frustratie (en passie) over voedselverspilling deelde, kreeg het gesprek een onverwachte wending. Ik ging weg met totaal nieuwe energie: ‘Dit jaar wordt het anders!’, dacht ik. Wat een simpele bespreking van het kerstmenu zou worden, draaide uit op een verandering van mindset. Magisch!

Dit zette mij aan het denken: ‘Hoe zou je bij de standaard gesprekken tijdens de kerstdagen zo’n magisch moment kunnen creëren?’ Ik hoor je denken: een goed gesprek kun je niet forceren; goede gesprekken flowen en horen geen moeite te kosten. Helemaal waar, maar waren het niet de woorden van de invloedrijke filosoof Emerson die zei: ‘All life is an experiment. The more experiments you make, the better.’ Geef jezelf als experiment dus eens helemaal over aan dit idee: een handleiding voor een magisch kerstgesprek.

Stap 1: Begin bij jezelf

Ik ken mijn moeder en zussen al een leven lang. In de loop der jaren heeft ieder een eigen rol aangenomen, misschien herken je dat wel. Toen het tijdens onze jaarlijkse bespreking over het kerstmenu ineens over een veel wezenlijker thema ging, zag ik een nieuwe kant van de vrouwen die ik helemaal dacht te kennen. We inspireerden elkaar met onze inzichten en versterkten elkaars ideeën. Kortom, er kwam een geheel nieuwe en heerlijke flow in het gesprek.

Door iets nieuws van jezelf prijs te geven, creëer je die nieuwe flow. Vraag jezelf eens af wat er door jouw hoofd spookt en wat jij wel zou willen delen. Aan welke traditie of gewoonte erger jij je stiekem? Zou je hier een alternatief voor op tafel willen leggen? Experimenteer eens met het afmaken van zinnen als ‘Wat mij echt heeft geraakt is…’ of ‘Ik kan me zo boos maken om…’. Zo laat je de ander iets nieuws van jezelf zien. Je gesprekspartner herkent zich vaak juist wel of juist niet in jouw verhaal. Dit triggert hem of haar om er ook iets van te vinden. En zie hier, de sterkere connectie is gelegd.

Stap 2: Durf samen te dromen

Wanneer de connectie is gelegd en het gesprek flowt, is het tijd om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Daag de ander uit om over de toekomst te filosoferen en grote vragen te stellen die verder gaan dan de bekende riedel die begint met ‘Hoe is het nou met jou?’. Filosofeer bijvoorbeeld over hoe we kerst in 2050 zullen vieren. Vieren we het dan überhaupt nog? Of vieren we het juist? Ontdek elkaars visies door er tot in detail over te spreken. Bespreek wat jullie nu belangrijk vinden, en wat altijd belangrijk zal zijn. Het kan fascinerend zijn om iemand mee te nemen in jouw gedachtewereld waar niks moet en alles kan. Wie weet kom je niet meer bij van het lachen of raak je geïnspireerd.

Stap 3: Maak het concreet

Een goed gesprek is gebonden aan dat bewuste moment en die mooie energie. Toch zou het leuk zijn om er ook iets blijvends aan over te houden. Wanneer je na het gesprek weer terug bent in de realiteit, kijk dan eens kritisch om je heen. Benoem iets wat je vandaag al kunt doen om jullie besproken doelen en fantasieën te realiseren. Spreek samen af om die verandering door te voeren. Besluit bijvoorbeeld om iets van de kerstgedachte op te nemen in het dagelijkse leven (geven, gezamenlijkheid of verdraagzaamheid). Waar verwachten jullie tegenaan te lopen? Hoe pakt de ander het aan? Het resultaat van deze cruciale stap is dat jullie gesprek niet alleen bij speculatie over de toekomst blijft, maar echt iets in beweging zet. Hoe klein het ook is. Het is iets wat je samen hebt opgehaald uit jullie gedachtewereld en borgt in het hier en nu. Het is iets wat jij met je gesprekspartner deelt.

 

Als je op je oude dag terugkijkt, is dit gesprek misschien wel het enige kerstcadeau dat je nog is bijgebleven. Een cadeau dat de potentie heeft om de test der tijd te doorstaan. Zeg nou zelf, daar is toch geen prijskaartje aan te hangen? Het mooiste is misschien wel dat je dit waardevolle cadeau altijd en overal aan iemand kunt geven. En eigenlijk… waarom wachten tot de feestdagen? Een goed gesprek met een vleugje magie kan op elk moment!

Relevante trainingen

Everyday Impact

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.