Naar overzicht

Een waardevol geschenk van Maarten van der Weijden

04 december 2016 - 4 min. leestijd

Passie

Persoonlijk

‘Dat overkomt mij niet’, denk je misschien. Dat dacht veelbelovend zwemtalent Maarten van der Weijden ook. Toch kreeg hij op zijn 19e de diagnose leukemie. Doktoren zeiden dat hij weinig kans had beter te worden. Zeven jaar later won hij een gouden medaille op de Olympische Spelen.

In zijn theatercollege ‘Beter’ deelt Maarten hoe hij het onderscheid heeft leren maken tussen het omarmen van geluk en het accepteren van domme pech. ‘Beter’ is een verhaal over het omgaan met ziekte, verlies en de weg naar een gouden medaille in Beijing. In samenwerking met Speech Republic creëerde hij dit verhaal. Speech Republic stelde hem twee vragen.

‘Beter’ gaat over het omarmen van geluk en het accepteren van ‘domme pech’. Waarom is het belangrijk om het verschil te weten?

‘De Amerikaanse droom – alles kunnen bereiken wat je wilt – voelt als de basis van mijn jeugd. Ik zou het niet anders gewild hebben, maar toen ik opeens in het ziekenhuis lag, ontdekte ik de nare bijsmaak van deze levenswijze. Als je zegt dat je alles kunt bereiken wat jij wilt, wat betekent dat dan als het even niet lukt? Heb je dan zelf iets verkeerd gedaan? Pas toen ik mezelf die vraag durfde te stellen – ik was destijds 19 jaar – besefte ik dat sommige dingen in het leven ook gewoon domme pech kunnen zijn.

Juist de acceptatie van pech heeft me veel opgeleverd. Ik hield me in het ziekenhuis niet meer bezig met de vraag ‘waarom ik?’ of ‘waarom sterven mijn ziekenhuisvrienden?’. Ook voelde ik geen frustratie als ik eens een zwemwedstrijd niet won. Juist de acceptatie van pech stelt me in staat om te focussen op dingen die ik wel onder controle heb. In het ziekenhuis was dat verdomde weinig, maar tijdens het zwemmen juist elk klein detail. Zo had ik het snelste zwempak, sliep ik in een zuurstoftent, gebruikte ik lichttherapie en een langere aangeefstok dan alle anderen.

Acceptatie is voor iedereen belangrijk denk ik. Niet alleen voor mensen in het bedrijfsleven en in de politiek, maar eigenlijk voor ieder mens die iets wilt bereiken in het leven. Ook jij hebt waarschijnlijk doelen en wensen. Soms haal je die en ben je blij. Soms haal je die niet en ga je nadenken over wat je verkeerd hebt gedaan. Dat is prima, maar blijf hier niet te lang in hangen. Heb je er weleens bij stilgestaan dat het niet halen van jouw doelen ook gewoon door domme pech kan komen? Het is dan zonde van je tijd, energie én frustratie om daarover te blijven nadenken. Accepteer domme pech en focus je in 2017 op de zaken waar jij het echt verschil kunt maken!’

De theatershow is met een gerust hart magisch te noemen. Je hebt fantastische recensies gekregen. Hoe heb je dit verhaal ontdekt en hoe heb je de magie in dit verhaal ontdekt?

‘Sinds ik in 2008 Olympisch kampioen werd, vertel ik mijn verhaal al aan bedrijven. De focus ligt dan veelal op de raakvlakken tussen het bedrijfsleven en sport, zoals innovaties, groei of samenwerking. Mijn verhaal is pas magisch geworden toen ik de samenwerking met Speech Republic ontdekte. Door de samenwerking met Speech Republic gaat mijn verhaal niet alleen meer over wat ik heb meegemaakt, maar vooral wat dat voor de luisteraar betekent. Daar zit de verbinding tussen mijn verhaal en mijn publiek.’

 

Ben jij nieuwsgierig naar de theatervoorstelling van Maarten van der Weijden? Kijk dan snel op zijn website.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.