Naar overzicht

Embrace your weirdness

03 december 2018 - 5 min. leestijd
Beerd Beukenhorst
Speech Republic Coach

Rarara, wat is jouw raarheid?

Is het raar om je haar blauw te verven? Of is het juist raar dat mannen een stropdas dragen? Is het raar dat de uitspraak ‘niet normaal’ zowel een grote afwijzing als een groot compliment kan zijn? Is het raar dat er in pindakaas helemaal geen kaas zit én dat het niet op kaas lijkt? En ben ik raar omdat ik van paradoxen houd, maar ook van helderheid en eenvoud?

Ik weet het niet.

Ik weet wel dat geen van mijn jeugdhelden normaal waren. Bruce Lee sloeg iedereen in elkaar terwijl hij gekke hoge gilletjes maakte. Bob Marley had gek haar, Tom Waits klonk vreemd en Guust Flater, tja, do I need to say more.. Ze maakten me nieuwsgierig en inspireerden me om dingen anders te bekijken. Tegelijkertijd was hun gekte geruststellend, het maakte mijn eigen vreemde trekjes immers ook wat normaler.

We zijn ons halve leven bezig om erbij te horen, en de andere helft om onszelf te zijn. Wat een raar conundrum eigenlijk! Die drang naar ‘normaal zijn’ beïnvloedt onze manier van communiceren. Maar hoe bevrijdend zou het zijn als we onze eigen mafheid niet corrigeren, maar juist inzetten om magie te beleven in onze communicatie?

De pros en cons van normaal doen.

Wat leveren onze pogingen om ‘normaal’ te zijn eigenlijk op? Het kan de communicatie met je publiek vergemakkelijken en ervoor zorgen dat zij je sneller begrijpen. We denken vooral dat we sneller geaccepteerd zullen worden door de massa als we ons ‘normaal’ gedragen. Dit brengt weer een bepaalde zekerheid en veiligheid met zich mee. Het lijkt dus een makkelijke weg naar succes. Maar is dat wel zo? In ‘normaal doen’ zit ook onherroepelijk een zelfcorrectie verscholen die heel conformistisch is. Onze meest creatieve, aparte zelf betaalt er dus ook een prijs voor. En is dat het waard? Denk eens goed na: heeft iemand jou wel eens geïnspireerd met zijn of haar normaalheid? Ben je wel eens geraakt door een spannende toekomstvisie die totaal voorspelbaar was? Ben je verliefd geworden op de kleurloosheid van je partner? Kwamen jouw grootste momenten van inzicht en groei door binnen de lijntjes te kleuren? Nee toch?

Het Risico van Raar zijn, houdt ons klein.

Ik geloof dat ‘doe maar normaal’ vooral iets is wat we tegen onszelf zeggen. Dat bestraffende stemmetje heeft de neiging alleen nog maar erger te worden op het moment dat er een spotlight op ons staat. Die vergroot elk risico dat je neemt met de factor 10. Tegelijkertijd vergroot diezelfde spotlight ook de beloning met de factor 10 wanneer je vanaf die plek magie weet te creëren. Want riddle me this: Is het niet zo dat we ‘het rare’ van anderen juist interessant, inspirerend en intrigerend vinden?  

De kleurrijke comedian en life coach JP Sears zegt: ‘Jezelf zijn is het grootste risico dat je kan nemen’. Beroemde comédienne Lucille Ball zei: “I’m not funny. What I am is brave.” Normaal doen verhult wie we werkelijk zijn; onze naïeve dromen, onrealistische angsten, aanstellerige pijn en onbeantwoorde liefde. Als we die kwetsbaarheid laten zien, nemen we het risico om op onze diepste kern afgewezen te worden. Jezelf zijn, vergt dus veel moed.

Mensen die dat risico wel nemen en zonder verontschuldigingen hun rare eigenschappen de ruimte geven, bewonderen we. We kijken toch niet op tegen de Elon Musks en Richard Bransons van deze wereld omdat ze zich zo goed hebben kunnen conformeren aan de rest? We waarderen hun authenticiteit, visie, leiderschap, moed, creativiteit en nieuwsgierigheid – al die kwaliteiten die juist door ‘het rare’ getriggerd worden.

Wat is raar?

Wat voor de één raar is, is voor de ander normaal. Wat jij raar vindt aan jezelf, vinden anderen misschien juist inspirerend. Datgene wat jij niet leuk vindt aan jezelf, zou bij een ander zo maar eens herkenning op kunnen roepen. Die onzekerheid over jezelf zijn wordt namelijk gedeeld door de overgrote meerderheid van de bevolking. Ik ben ervan overtuigd dat jouw unieke raarheid een weg kan vormen naar een authentieke, creatieve, moedige en inspirerende expressie van jouw eigen zelf. Waarmee jij impact kan hebben op de wereld om je heen, op een manier die dicht bij jezelf staat.

En een geruststellende paradox; als iedereen vindt dat hij raar is, is raar zijn dus de normaalste zaak van de wereld.

Go forth and be weird!

Daag jezelf uit en onderzoek jouw eigen raarheid. Beantwoord voor jezelf de vraag ‘op welke manier ben ik raar?’ eens op 10 verschillende manieren. Ik daag je uit om de volgende keer dat je in de spotlight staat één van die rariteiten of absurde fascinaties te gebruiken om je punt te maken. Wat leer jij bijvoorbeeld als fervent midgetgolfer over targets halen? Wat weet jij als parachutespringer over veiligheid? Wat vind jij nou zo geweldig aan André Hazes en wat zouden jouw collega’s van hem kunnen opsteken? Je zou zomaar eens een enorme bron van inspiratie, impact en voldoening kunnen zijn, voor jezelf en voor anderen… Dus: Go forth and be weird!

Relevante trainingen

Your moment to shine

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.