Naar overzicht

Het Magische Moment!

18 september 2015 - 6 min. leestijd
Jurko

Actualiteit

‘Dat was magisch!’

Je hebt deze woorden ongetwijfeld wel eens uitgesproken. Na het bezoeken van een geweldig concert  van je favoriete band, na het zien van een briljante film of het lezen van een boek. Misschien heb je het magische moment wel ervaren bij een emotionele speech op een trouwerij of tijdens een toespraak die je op televisie zag. Maar wat houdt die magie dan precies in? Al sinds de 19de eeuw hebben antropologen, godsdienstwetenschappers, psychologen en sociologen magie onderzocht in een poging om het woord helder te definiëren. Wat blijkt? Magie lijkt zich maar lastig af te bakenen.

Eén van de redenen waarom het begrip magie niet exact te definiëren is, ligt aan het feit dat het niet zozeer alleen een wetenschappelijk en feitelijk begrip is. Magie moet ervaren worden. Net zoals jij het ervaren hebt tijdens het zien van je favoriete band, boek of film. Wat gebeurt er dan precies op dat moment, dat jou na afloop doet uitroepen: “Dat was magisch!”. Je denkt even nergens anders meer aan, je bent geraakt en misschien wordt je heel stil of juist heel enthousiast? Ga voor jezelf eens na wat er door je heen ging toen jij een magisch moment meemaakte.

Het Magische Moment is weggelegd voor iedereen!

Speech Republic houdt zich al jaren bezig met het onderzoeken van magie in communicatie. Dat moment waarop een communicator zijn publiek diep weet te raken; het magische moment. En er is goed nieuws! Een magisch moment creëren is voor iedereen mogelijk. Of je nu een speech moet houden op een jubileum, een plan schrijft voor je nieuwe onderneming, een huwelijksaanzoek doet aan je geliefde, een optreden doet met je theatergroep of donaties wilt werven voor je goede doel. Ben jij iemand die graag wilt voelen hoe het is om zelf een magisch moment te creëren? Dan is het handig om je de volgende dingen te realiseren.

Écht iets zeggen is spannend

Last van klotsende oksels voordat je die belangrijke mail de deur uitdoet? Een snel kloppend hart terwijl je op weg bent naar een belangrijk sollicitatiegesprek? Wees gerust: écht zeggen (of schrijven) wat je vindt en dat delen met een publiek is een spannende aangelegenheid. Belangrijk om te weten is dat het juist heel belangrijk is dat je dit als spannend ervaart! Je lichaam bereidt zich voor op een prestatiemoment. Je ervaart dezelfde reactie wanneer je op een heel druk kruispunt staat en je de straat moet oversteken. Ook dan gaat je bloed sneller stromen, sperren je ogen zich wijd open en word je een stuk alerter. Op dat moment heb je er waarschijnlijk minder last van.

Wees je ervan bewust dat je lichaam spanning nodig heeft voordat jij op een belangrijk moment het verschil wilt maken. Als het echt te spannend voelt en het je communicatie in de weg zit zijn er allerlei manieren om deze spanning in goede banen te leiden. Toch is het goed om je te beseffen dat de spanning die je voelt je juist gaat helpen om boven jezelf uit te stijgen.

Uiterlijkheden zijn minder belangrijk dan je denkt

Op het Speech Republic podium komen er regelmatig mensen voorbij die magie willen creëren in hun communicatie. Ze willen dan graag weten hoe ze moeten staan en hoe ze hun stem zo kunnen laten klinken dat ze zekerheid en comfort uitstralen. Het goede nieuws voor deze mensen is dat het creëren van een magisch moment niet gaat over uiterlijkheden. Ons advies is: stap weg van de spiegel en stop met het oeverloos kijken naar je houding. Een goed verhaal vormt de basis van een magisch moment. Een goed verhaal waar jij je lekker bij voelt zorgt ervoor dat je gaat staan zoals jij op dat moment wilt staan en dat je de toon aanslaat die op dat moment goed voelt. Dus weg met de trucjes en zorg voor een goed verhaal. Dan krijg je een authentieke houding en stem cadeau!

Iets heel graag willen is niet altijd een pré

Een magisch moment is het resultaat van goede communicatie. Net zoals een heerlijk gerecht het resultaat is van echt intensief kokkerellen. Een kok is niet zozeer constant bezig met het feit dat hij een perfect gerecht moet en zal voorzetten. Een echte goede kok richt zich in het moment op het vinden van de juiste producten, het combineren van de juiste smaken en het gebruiken van nieuwe verrassende kruiden. Daarvoor heeft hij zijn volledige aandacht en creativiteit nodig. En het perfecte gerecht waar iedereen dolenthousiast over is vormt daarvan vaak het resultaat. Dus ook voor jou geldt; gebruik het bereiken van een magisch moment niet constant als doel, maar richt je op datgene wat je aandacht nodig heeft, namelijk de ingrediënten voor een verhaal waar jij het verschil mee gaat maken. Dan kan een magisch moment zomaar het resultaat zijn!

Een paar zorgen minder

Zaken als je druk maken over je eigen spanning, uren voor de spiegel oefenen en heel erg hard willen, zijn dus niet meer nodig. Deze dingen brengen je hoogstwaarschijnlijk juist verder bij een magisch moment vandaan. Steek je energie om te beginnen vooral in het creëren van een goed verhaal. Een verhaal waar jij je prettig bij voelt en waar jij je publiek mee weet te raken! Want dat is waar ieder magisch moment mee begint: het hebben van een goed verhaal.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.