Naar overzicht

Hoe we straks nog beter uit de crisis komen

02 juni 2020 - 6 min. leestijd
Alle Speech Republic coaches

Nu we langzaam maar zeker weer opkrabbelen uit een situatie waarin we bijna 3 maanden lang beperkt zijn geweest in zo een beetje alles wat voorheen normaal was, is het nu meer dan ooit tijd voor actie. De corona crisis creëert een nieuwe realiteit voor ons allemaal, ook nu de regels versoepelen. Maar de vraag is dan: Hoe zorg je dat je er binnen die kaders het beste van maakt?

We vroegen de Speech Republic coaches naar hun game plan naar aanleiding van het belangrijkste inzicht dat de crisis hen heeft opgeleverd. Laat je inspireren door de volgende 7 wijsheden!

 

In de eerste weken van de crisis ben ik aardig geoefend geraakt in het maken van ingewikkelde legpuzzels 🙂 Naarmate de tijd vorderde, begon ik het contact met mijn familie en vrienden steeds meer te missen. De belangrijkste les die ik zelf heb geleerd dat het belangrijk is om niets voor vanzelfsprekend aan te nemen en om te eren wat er is. Ik merk dat ik hierdoor meer tevreden kan zijn en meer rust heb gevonden.
Renske Driesten

Hoewel ik fysiek meer beperkt ben door de intelligente lockdown, is er geestelijk meer ruimte voor mij ontstaan. Zowel voor creativiteit om te werken aan nieuwe comedy bits, om verdiepende boeken te lezen over chakra psychologie, maar ook zeker om minder gehaast te zijn en daardoor meer tijd te hebben voor mijn gezin. Elementen waar ik veel inspiratie en energie van krijg. Bovendien heb ik, enigszins paradoxaal, meer contact gehad met vrienden die ik normaliter minder vaak zie. De afstanden die je online kan afleggen zijn veel groter en het samenkomen in grote groepen is veel makkelijker. Zo heb ik mijn vrienden uit mijn studententijd vaker gezien dan voorheen. Dus na corona wil ik vasthouden om meer ‘me-time’ (smerig woord) te hebben en meer sociale contacten te onderhouden. Dat dat toch nog hand in hand zou gaan….. ik wist ergens wel dat het een vals dilemma was!
Rik Rottier

Als je voor de Corona crisis aan iemand vroeg: “Hoe is met je?” kreeg je vaak terug: “Druk.” En toen was er opeens die stilstand, niemand kon er onderuit. Corona zette ons leven zoals we het kenden op pauze. En natuurlijk baal je ervan, in meerdere opzichten. Maar nu we weer langzaam opkrabbelen zie ik wat die gemeenschappelijke vijand ons oplevert: We kijken meer naar elkaar om in het echt, dus niet via social media. Die verbondenheid dat zou ik graag vasthouden, ook en misschien wel juist in de nieuwe realiteit post-Corona: Maak tijd voor een ander, geef liefdevolle aandacht!
Monique Baidjnath-Badloe

Ik start de dag met ademhalingsoefeningen om bewust te zijn van de rust en stilte die nu veel meer om ons heen is maar er stiekem altijd al was. Ik schrijf meer op om minder digitaal bezig te zijn en te kunnen reflecteren of ik mijn eigen plan nog volg. Want als ik ergens bewust van geworden ben in deze tijd dan is het wel de verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes. Hoe wil je je gedragen in de openbare ruimte? Welke vrienden zoek je op en welke niet? Wat kan jij doen om anderen te beschermen en waar trek je zelf de grens? Bewustzijn van mijn eigen keuzes geeft mij kracht en steun in deze bewegelijke tijd.
Beerd Beukenhorst

Eind februari testte ik positief. Qua zwangerschap welteverstaan :). Mede daardoor was de corona crisis voor mij niet zozeer een ommekeer, maar meer een inkeer: een groter bewustzijn voor wat echt belangrijk is en energie geeft. Verbinding, met anderen én mezelf, is voor mij het sleutelwoord. De les die ik leerde, is dat het nu minder gaat om hoe, maar dat je in contact blijft. Je hoeft niet te wachten op een live moment om vrienden, familie, collega’s of klanten te vragen hoe het echt gaat, waar ze tegenaan lopen, wat ze hebben ontdekt in deze gekke tijden…blijf op de radar, welk communicatiemiddel je ook kiest.
Marle Smit

Op de avond van 15 maart van dit jaar eindigde het concept van ‘normaal’ in mijn huishouden. De boodschap was duidelijk – geen school en werk vanuit huis. Plotseling stonden zowel mijn man als ik voor de taak om vanuit huis te werken, onze twee kleine kinderen te homeschoolen en tussendoor ons huis op orde te houden. We waren klaar voor de taak, maar faalden na een week. We moesten wat dingen loslaten… Een moeilijke les om te leren, maar een les die onze band als gezin heeft versterkt. We hebben geleerd dat leven in het moment oké is. Een semi-chaotisch huis is oké. Geen balans tussen werk en privé is oké. In the end – het nieuwe normale voor ons, was leren dat oké meer dan goed genoeg was.
Natascha Jacobsz

In april bracht ik een podcastreeks uit met verhalen van mensen die in deze crisis verandering voor elkaar kregen. Dagelijks sprak ik mensen die, ondanks dat ze niet blij waren met de situatie, vol “Ja” zeiden tegen de omstandigheden en dus aan de slag gingen. “Als je wil weten of iets werkt, dan moet je gewoon beginnen.” Een heerlijke, inspirerende boodschap die ik dagelijks meekreeg en die mij dus ook aan het denken (nou eigenlijk doen) zette. Zo is Speech Republic digitaal gaan trainen terwijl ik altijd dacht dat dit niet zou passen bij hoe wij werken. Oooh did the last weeks prove me wrong! Geweldige online trainingen zijn het resultaat. Natuurlijk ben ik ook blij dat ik mijn klanten weer in de trainingsruimte zie, maar ik kijk nu al enorm uit naar de digitale spurt van Speech Republic.
Maartje van Bavel 

Relevante trainingen

Leiderschapscommunicatie

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.