Having fun on stage

Welk advies krijg jij van je collega voordat jij een belangrijk verhaal moet vertellen? ‘Vergeet niet te zeggen dat…’. Herkenbaar? Veel comedians zeggen ‘have fun!’ tegen elkaar voordat ze het podium opgaan. Het is een eenvoudig, maar geweldig advies. Tijdens een optreden kijkt mijn publiek naar mij hoe zij zich moeten voelen bij wat ik vertel. Wanneer jij plezier uitstraalt op het podium zal jouw publiek ook plezier hebben. Jouw houding op het podium is dus besmettelijk! Kijk maar eens wat een plezier Obama uitstraalt tijdens zijn Thanksgiving speech. Hij bewijst dat een glimlach er duizend kan aansteken.

Licht uit, zelfspot aan!

Obama beschikt over de kwaliteit om kritiek die hij krijgt om te zetten in kracht. Net zoals een judoka de energie van zijn tegenstander vaak voor zich laat werken. Obama gebruikt regelmatig kritiek van zijn tegenstanders om de spot met zichzelf te drijven. Daar geniet het publiek van. Kijk hoe hij de draak steekt met het idee dat je met je vijanden in gesprek moet, hoe hij de discussie over zijn afkomst naar zijn hand zet en de spot drijft met de fysieke tol die het presidentschap eist. Obama laat zien dat hij een gewoon mens van vlees en bloed is en dat verdiept de verbinding. Zelfspot spreekt zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid uit. Als je eenmaal jezelf naar beneden hebt gehaald, geeft dat ook toestemming om het handelen van anderen te bekritiseren. Let maar eens op, veel comedians drijven vaak eerst de spot met zichzelf voordat ‘de maatschappij’ aan de beurt is.

Wit is the salt of conversation, not the meat

Obama is natuurlijk een politicus en daarom zal zijn inhoudelijke boodschap altijd centraal staan. Humor is ondergeschikt aan de inhoud. Zolang je op het podium iets vertelt dat bijdraagt aan je boodschap of wat nuttig is, is het minder erg als je grap niet valt. De luisteraar heeft dan namelijk inhoudelijk iets opgestoken van je verhaal. Obama combineert dit schitterend in zijn State of the Union van 2012. Hij weet eigenlijk dat zijn woordgrap behoorlijk slecht is, maar omdat hij inhoudelijk een goed punt maakt, komt hij ermee weg. Zie zijn grijns eens voordat hij het gaat vertellen…

Tover een glimlach op het gezicht van je publiek!

‘Vrede begint met een glimlach’; mooie woorden van moeder Theresa. Zoals je weet kan humor op een schitterende manier de kou uit de lucht nemen, mensen bij elkaar brengen en saamhorigheid vergroten. En die verbinding is een mooie voedingsbodem voor magie in jouw communicatie. Dus laat je inspireren door Obama. Heb plezier, drijf af toe de spot met jezelf en zorg dat jouw humor ten dienste staat van je verhaal. Tover in 2017 met regelmaat een glimlach op het gezicht van je publiek!