Naar overzicht

It’s a kind of magic!

29 juni 2017 - 4 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

Contact

De relatie tussen contact, ontspanning en spontaniteit

Voor mij als trainer is het elke weer weer ongelooflijk om te zien hoe groot het effect is van contact maken. Zo werkte ik laatst met een getalenteerde young professional aan zijn presentatie voor zijn Raad van Bestuur. We zaten samen te puzzelen aan zijn verhaal – wat was nou de kernboodschap en welke voorbeelden zouden daar perfect bij passen? Het was een ingewikkelde case en we zaten eigenlijk vast. We konden de flow maar niet vinden.

Toen had ik een idee: ik vroeg hem om over zijn project te vertellen alsof we samen in de kroeg zaten en om telkens in alle rust één zin te vertellen. We lieten het verhaal, de structuur en kernboodschap even helemaal los. En daar was ‘ie ineens… de flow! De young professional stond te vertellen met verve, met beeldende voorbeelden en met oprechte, heldere kernpunten. Ondertussen lag ik ook nog in een deuk om een hele goeie grap die spontaan ontstond en hij had gewoon heel veel plezier op het podium. In contact mét een krachtige kernboodschap.

En weer verwonderde ik mij. Over hoe het simpelste, meest effectieve middel dat wij als communicators altijd ter beschikking hebben – contact maken met de ander – vaak als eerste het onderspit delft. Terwijl het zoveel kan brengen: contact brengt ontspanning, wat weer spontaniteit met zich meebrengt. En dat is toch misschien wel het grootste goed: het gevoel hebben dat je in een gesprek open kunt zijn, in het moment bent én jezelf kunt zijn.

Unraveling the mystery

De ander écht zien, vol contact maken tijdens je gesprek of presentatie – dat is gewoon te oefenen. Op een bepaalde manier heeft het met mindfulness te maken. Alleen heeft het modebegrip mindfulness het imago dat je dat alleen in de yogaschool of tijdens een wandeling kan doen. Juist in een gesprek met een ander kan het snel veel magie opleveren. Als je namelijk contact wilt zoeken met je publiek, dan dwingt dat doel jou om volledig aanwezig te zijn. In die vergaderruimte, tijdens dat etentje met je geliefde of tijdens die pitch aan je klant. Stress, spanning en een drukke agenda houden je daar echter bij weg.

Bekijk en benoem voor jezelf 10 dingen in de ruimte

Om contact toegankelijk en behapbaar te maken, is er één oefening die je altijd kunt inzetten om jezelf te helpen landen in het moment. Dit zijn de stappen:

  1. Vlak voordat je een gesprek ingaat, of het podium op loopt, pak even de tijd om de ruimte waar je bent in je op te nemen.
  2. Kies telkens één object uit in die ruimte, bekijk het aandachtig en benoem in je hoofd wat je waarneemt. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie een rode stoel. De stoel heeft zwarte armleuningen en de stof is grof geweven.’
  3. Zo ga je tien objecten in die ruimte even helemaal bekijken. Je zult merken dat je zintuiglijke waarneming scherper wordt – dat je opmerkzamer wordt en meer gefocust.
  4. Op het moment dat je contact zoekt met je vergaderpartner of met de mensen in je publiek, daag jezelf dan uit om met diezelfde aandachtigheid waarmee je net de ruimte in je opnam, telkens één persoon aan te kijken en die je volle aandacht te geven.

Als je dit vaker oefent, zul je merken dat contact maken met die ander veel makkelijker gaat wanneer jij in contact bent met de ruimte en met je eigen waarneming. Je hebt je denktempo namelijk al vertraagd en teruggebracht naar het hier en nu. En dan is bij alles dat je wilt zeggen ineens veel ruimte over voor jou en de ander. Alles wat er in dat moment ontstaat, is weer een springplank: voor een goed gesprek, voor een goede grap, voor een briljant idee, voor die spannende stilte waarin allerlei radartjes draaien in de hoofden van je publiek. Wow… It’s a kind of magic!

Ik gun je contact, ontspanning en veel spontaniteit in je verhalen!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.