Naar overzicht

Jouw irritatie als inspiratie

13 oktober 2017 - 4 min. leestijd
Jurko van Veenendaal
Speech Republic Coach

Conflict

Nu even positief…

Het goed functioneren van de mens lijkt aan elkaar te hangen van positief denken. In een gemiddelde boekwinkel – voor diegenen die nog weleens in een échte boekwinkel komen – zijn er hele kasten gereserveerd voor de categorie ‘zelfhulpboeken’. Over het algemeen is het overgrote deel van deze boeken samen te vatten in één zin: jouw gedachten hebben een enorme kracht en met jouw positieve gedachten kun je dus een positief leven voor jezelf creëren. Alles is mogelijk, zolang jij maar in staat bent jouw gedachten de goede kant op te sturen en een positieve uitkomst te visualiseren.

Begrijp me goed. Ik ben als persoon én als Speech Republic coach een enorme voorstander van dit soort denkwijzen. Ik ben eigenlijk een enorme voorstander van alles wat ervoor zorgt dat een individu in contact komt met zijn of haar onontdekte potentieel en talenten. Mijn boekenkast staat vol met boeken die gaan over de kracht van de menselijke geest.

Maar met de golf van positief denken die de afgelopen twee decennia de Westerse samenleving heeft bereikt, is er ook een nadeel aan het hele gebeuren. Met het zogenaamde positief denken is er een oordeel ontstaan over het negatief denken. Denken dat je een mooi lichaam hebt, is goed en ontevreden zijn over je lichaam zijn, is fout. Uiterst tevreden zijn met je baan is fantastisch, maar ‘er even geen zin in hebben’ is een gedachte van het verkeerde soort. Heel veel houden van je geliefde is prachtig, maar diezelfde geliefde op sommige momenten werkelijk niet uit kunnen staan, is not done. Met de kracht van positief denken wordt de enorme kracht van de irritatie onder het vloerkleed geveegd en dat is fout. Juist omdat er in boosheid en irritatie een enorme kracht schuilt die, mits jij actie onderneemt, kan leiden tot een geweldige openbaring.

De Amerikaans politicus Frank Clark zei ooit: ‘We find comfort among those who agree with us, growth among those who don’t.’ Bij Speech Republic werken we met de Magiewet ‘Conflict’. Tijdens de meeste speeches, presentaties, pitches of andere communicatiemomenten wordt het conflict immers flink vermeden. Een conflict is namelijk vaak niet positief en de gemiddelde communicator vertelt, net zoals ieder mens, nu eenmaal graag een opbouwend en constructief verhaal. Maar wanneer ik als Speech Republic coach een klein onderzoek start naar het conflict in het verhaal of naar datgene wat de spreker enorm irriteert, gebeurt er altijd iets bijzonders. Op het moment dat de spreker over zijn irritatie begint te spreken, verschijnt er een enorme levendigheid en kracht op het podium.

Dat vraagt om… actie!

Op het moment dat we niet langer van het conflict hoeven te ‘herstellen’ of onze irritatie weg moeten duwen, blijkt dat een flinke dosis irritatie juist zorgt voor enorme passie! En dat is niet zo gek. Datgene wat jou namelijk echt boos maakt, verwijst namelijk altijd naar jouw kernwaarden. We hebben het hier niet over de humeurigheid, omdat jij met het verkeerde been uit bed bent gestapt of de eenmalige irritaties over een collega die een afspraak voor een keer vergeten is. Nee… we hebben het over de terugkerende irritatie die schreeuwt om gezien en gehoord te worden!

Opdracht

Maak een lijstje van drie dingen die die jou flink boos maken en stel jezelf de vraag: waarom ben ik hier zo boos over? Blijf jezelf die ‘waarom’ vraag stellen, totdat je je passie voelt opborrelen. Welke kernwaarde zit hierachter? Durf dan vervolgens het conflict te benoemen. It will be worth it!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.