Naar overzicht

Jurko zegt iets tegen jou

01 december 2015 - 2 min. leestijd
Jurko van Veenendaal
Speech Republic Coach

Contact

Speech Republic Coach Jurko zegt: “Durf écht te kijken!”

Elke maand deelt één van de Speech Republic Coaches zijn “insider” kennis met jullie. Deze week bijt Jurko van Veenendaal het spits af. Jurko bracht als zanger en acteur bijna tien jaar door op internationale theaterpodia en hij past zijn skills nu toe als Speech Republic Coach. 

‘Toen ik in de show ‘Jesus Christ Superstar’ stond in de rol van Petrus zong ik in de tweede akte een solonummer. Omdat ik het spannend vond en in mijn rol wilde blijven zong ik juist over het publiek heen. Op een gegeven moment besloot ik het publiek in te gaan kijken. Ik zag geraakte gezichten, geconcentreerde gezichten; Vanaf dat moment zong ik het lied elke dag anders. De tekst en de muziek kwamen iedere avond op een andere manier tot leven omdat ik andere reacties zag. Het zien van je publiek werkt! En zo werkt het niet alleen voor zangers en entertainers. Iedereen is gebaat bij een intensivering van contact.

Op het podium wordt de spreker vaak magisch op het moment dat hij echt (oog-)contact maakt. De spreker gaat stralen en voelt zich verantwoordelijker voor wat hij zegt. Eigenlijk is het ook heel logisch: iedere communicator staat op podium om de wereld een klein beetje te verbeteren. Dat klinkt misschien overdreven, maar als jouw publiek de de ruimte verlaat na jouw presentatie, na jouw gesprek of na jouw speech zonder een verandering in hun denken, dan ben je niet succesvol geweest.

Om jouw boodschap dus echt te laten landen zul je moeten kijken naar de mensen aan wie je het vertelt. Wat doet jouw verhaal met de luisteraar? In dat contact, tussen spreker en luisteraar, daar ligt de voedingsbodem van een verandering. Ik zeg altijd in mijn trainingen: contact gaat vooraf aan wat je zegt en blijft over als je klaar bent. Contact is iets wat je als communicator iedere keer opnieuw moet uitvinden. En dat is niet altijd eenvoudig, maar het is het waard. Je woorden komen meer tot leven, je gaat je verantwoordelijker voelen voor wat je zegt en jouw boodschap krijgt echt de kans om te landen.

Zowel de boodschap en de spreker komen pas echt tot leven als hij in contact wordt verteld. Daar begint iedere verandering; vanuit de verbinding die ontstaat als je contact maakt en je publiek écht gaat zien.”.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.