Naar overzicht

Maartje zegt: “Gewoon doen!”

24 maart 2016 - 2 min. leestijd
Maartje

Actualiteit

Bij mijn vorige baan werd ik begeleid door een businesscoach. Ik had een nieuw concept bedacht waar ik enorm enthousiast over was. Een week voor mijn podiummoment was mijn enthousiasme opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik wilde niet meer.

Mijn coach vroeg me waarom ik van gedachten veranderd was. “Nou,” antwoordde ik “nu komt het opeens heel dichtbij. Het kan nu zomaar veranderen in een ‘NEE’. Dan was al mijn harde werk voor niets.” Met een glimlach zei hij tegen me: “Ongeacht of het een ‘ja’ of een ‘nee’ wordt, is jouw presentatie de start van een verandering. Het begint nu pas”.

In de trainingsruimte – en ook daarbuiten – zie ik het vaak genoeg: mensen die geweldige verhalen of ideeën hebben die ze voor zichzelf houden. De meest krachtige visies, strakste plannen en sterkste ideeën zullen het daglicht nooit zien. Dat is zonde.

Het is zonde, maar ergens ook wel logisch. Op het moment dat jij juist de uitdaging aangaat en het woord neemt in de vergadering, het belangrijke gesprek begint of een goed uitgedacht idee opwerpt, is de kans aanwezig dat jouw boodschap niet goed ontvangen wordt. Niemand vindt het prettig om afgewezen te worden en dat is dan ook de reden dat veel mensen vaak liever hun mond houden. Naast het comfort en de zekerheid van het niet afgewezen kunnen worden, worden dan ook je ideeën niet gehoord. Zo blijft de kans dat er iets verandert 0%. Dat lijkt mij geen optie.

Dus heb jij een nieuwe visie, een goed idee, of een plan: pak dan jouw podium. Jouw verhaal kan namelijk het begin zijn van een verandering. Klein of groot: het maakt niet uit. Je moet het hoe dan ook vertellen.

Dus ik zeg: begin! Begin met het vertellen van jouw verhaal. Je moet het gewoon doen!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.