Naar overzicht

Magie met Bas – contact

02 maart 2017 - 3 min. leestijd
Bas Mouton
Speech Republic Coach

Contact

Om échte magie te kunnen creëren in je communicatie is het essentieel om te zorgen dat je hebt nagedacht over de volgende drie elementen: IK – Laat jouw meest krachtige zelf zien – zeg IETS Durf te zeggen wat jij echt wilt zeggen – tegen JOU – Inspireer de ander om in actie te komen. Wanneer je communiceert, zijn alleen die drie elementen belangrijk.

Contact

De negen magiewetten waarmee je deze elementen tot leven kunt brengen gelden zowel voor schriftelijke als mondelinge communicatie. Behalve één: het maken van contact. Deze magiewet werkt alleen bij mondelinge communicatie. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat contact het begin is van ieder succesvol, mondeling communicatiemoment.

Op het moment dat mensen echt contact gaan maken, terwijl ze hun verhaal vertellen in de trainingsruimte, hoor ik vaak de volgende reacties: ‘Ik word opeens rustiger’, ‘Het is veel leuker zo…’, ‘Ik ga veel simpelere woorden gebruiken…’, ‘Ik hoef niet meer zo hard te werken’, ‘Ik ben minder nerveus..’.

Under the spell of Clinton

Bill Clinton is een meester in contact maken. Journalist Dylan Jones deed een poging om de vraag te beantwoorden waar het Clinton-charisma op het podium nou vandaan kwam. Hij zag Clinton spreken en zei na afloop: ‘Clinton didn’t so much request the attention as demand it, just by standing there and looking at the audience.’ Contact werkt magisch voor zowel de spreker als de toehoorder. Het is de manier waarop twee verliefde mensen automatisch met elkaar spreken. Dus ja: het is heel intiem. Dat gevoel, die klik, kun je met meer mensen opzoeken – met je businesspartners, je klanten, je collega’s.

Contact kan jou als communicator dus ook heel veel gaan opleveren, maar hoe doe je het? Probeer bij jouw volgende communicatiemoment eens het volgende:

  1. Kijk één iemand aan en vertel je boodschap.
  2. Laat de boodschap landen en kijk of die persoon het begrepen heeft.
  3. Maak dan contact met de volgende persoon.
  4. Vertel de volgende boodschap.
  5. Kijk hoe die persoon reageert.
  6. Ga verder met je verhaal.

 

Hebben we dan nu het trucje gevonden om echte presence te hebben? Nee, met alleen kijken ben je er niet. Je moet de ander ook echt zien. Contact is dat wat voorafgaat aan wat je zegt en wat overblijft als je uitgesproken bent. Echt contact ligt aan de basis van een magisch verhaal, blijf het daarom altijd opzoeken. Probeer je publiek echt te zien; zie hoe ze reageren en geef ze tijd om jouw boodschap te laten landen. Als je dit doet, krijg je ook iets van het bijzondere Clinton-charisma, maar wel op JOUW manier!

 

PS Wil je meer weten over de 9 magiewetten die magie in al jouw communicatie kunnen creeëren? Check dan ons boek: Magie in al je communicatie

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.