Naar overzicht

Makkelijker keuzes maken als je weet ‘wie’ ze maakt!

30 mei 2016 - 5 min. leestijd
Daniëlle

Actualiteit

Ik heb het gedaan! Na een korte interne strijd heb ik tóch een hele dure, nieuwe zonnebril van Michael Kors gekocht. Ergens in mij piepte een stemmetje die zei dat ik die bril beter niet kon kopen, aangezien ik mijn vorige dure zonnebril binnen een jaar kwijt was. De designliefhebber in mij vond echter dat die bril mij fantastisch stond en dat ik hem echt nodig had. Uiteraard won dat laatste stemmetje. Het is maar goed dat ik vaak wel naar het verantwoordelijke stemmetje luister, anders zou ik me ongetwijfeld in de schulden shoppen.

We zijn niet alleen

Misschien ben jij iemand die lang wikt en weegt of ben je juist iemand die impulsief handelt. De kans is groot dat ook jij allerlei verschillende stemmetjes laat meebeslissen in bepaalde situaties. De theorie hierachter is de Voice Dialogue. Deze methode gaat ervan uit dat je meerdere ikken hebt, die allemaal een eigen wens voor jou hebben. Ze handelen met de beste bedoelingen, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd in jouw voordeel te zijn. Als je meer zicht hebt op jouw ikken, ben je in staat om bewuster te handelen in situaties en word je minder geleid door de meest opdringerige ik.

De perfectionist

In mijn trainingsruimte tref ik met enige regelmaat een perfectionist op het podium. Mensen die hun verhaal goed willen vertellen, laten zich vaak leiden door hun “persoonlijke perfectionist”. Een perfectionist wil graag dat jij foutloos je presentatie houdt, dat je je niet verspreekt, dat je je niet vergist, dat je er niet nerveus uitziet en dat je stem niet trilt. De meeste mensen die bij mij op training komen, willen heel graag hun publiek inspireren. Ze willen graag verbinding voelen met hun publiek en misschien zelfs wel humor gebruiken. Hun grootste wens is vaak dat ze zichzelf kunnen zijn op het podium. Je kunt je voorstellen dat die wens nooit gaat uitkomen, als de perfectionist de touwtjes in handen heeft. Stel je voor dat jouw zorgvuldig ingestudeerde grap niet goed overkomt! Dat wil de perfectionist niet riskeren. Op deze manier verlies je de mogelijkheid om je publiek te inspireren.

Geef die boer een stoel!

Vaak vraag ik mensen bij de training om hun perfectionist denkbeeldig op een stoel in de ruimte te zetten. Zo plaatsen ze de perfectionist als het ware buiten zichzelf en kijkt hij mee vanaf de zijlijn. Ik vraag dus niet of ze de perfectionist helemaal kunnen laten verdwijnen, want die perfectionist komt af en toe ook heel goed van pas! Hij zit soms in weg, maar zeg nou zelf: op het moment dat jij je muren thuis laat stucen, dan wil je toch echt dat de stukadoor zijn perfectionist de leiding laat nemen!

Zakelijk uit, huismus aan

Als ik ‘s avonds thuiskom na een dag werken, wil ik heel graag zo snel mogelijk mijn zakelijke kleding inwisselen voor mijn comfortabele outfit. De huismus in mij heeft een stiekem verlangen naar joggingbroeken en slobbertruien, terwijl de designliefhebber graag Michael Kors koopt en zakelijk gekleed gaat. Toch ben ik zeker niet overwegend zakelijk aangelegd, maar mijn zakelijke ik helpt me om dingen te doen op mijn werk die voor mij anders niet op de automatische piloot gaan. Misschien kan jij thuis heel makkelijk je delegerende ik laten zien en vind je dat op werk veel moeilijker. Kom je weleens thuis en begin je weer over die ene collega? Welke ik had dan de overhand toen je in persoon met deze collega in gesprek was? Misschien is het leuk om eens een andere ik uit te nodigen om met deze collega in conclaaf te gaan!

Met wie ben jij?

Hoe kan jij erachter komen welke ikken er allemaal in jou huizen? Ga eens na hoe vrienden en collega’s jou beschrijven. Wat zijn dingen die jij graag doet en waar jij je comfortabel bij voelt? Wat vind jij belangrijk in je werk en wat vind je belangrijk in je privéleven? Je kunt jezelf meer van dit soort vragen stellen om erachter te komen welke ikken jij bezit. Je zult waarschijnlijk ontdekken dat er ikken zijn die veel van zich laten horen en ikken waar je meer van zou willen horen. De dromer, de perfectionist, de controlfreak, de levensgenieter: je zult ontdekken hoe multi-persoonlijk je bent. Misschien lukt het je met een andere ik aan het stuur wel om nee te zeggen tegen al dat extra werk of is het makkelijker presenteren met de perfectionist op de achtergrond. Jezelf nu kunnen zien als iemand met heel veel kanten is een prachtig begin. Weet in ieder geval dat je nooit iets hoeft af te leren, dat je precies goed bent zoals je bent en dat er een mogelijkheid bestaat om bewuster te kiezen met welke ik jij van jezelf laat horen!

Beeld: Andy Gotts

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.