Naar overzicht

Obama was cool, maar was hij ook magisch?

29 december 2016 - 3 min. leestijd
Bas

Actualiteit

Donald Trump neemt binnenkort het stokje over van Barack Obama. Nu Obama bijna afscheid neemt, is de logische vraag welke plek hij in de geschiedenisboeken krijgt. Was hij een magische president, of niet?

‘Yes We Can’

De eerste keer dat ik Barack Obama hoorde spreken, was op de Democratische Conventie in 2004. ‘A skinny kid with a funny name’, zoals hij zichzelf noemde. Ik was toen in New York en ervoer hoe deze man in staat was om magie te creëren met het gesproken woord. Destijds kende niemand hem nog, maar dat veranderde snel toen hij in 2009 the first black American President werd. En ja, als speech freak kan ik constateren dat Barack het heel goed gedaan heeft; hij heeft geweldige speeches gehouden. Zijn woorden zullen nog wel even naklinken. ‘Yes We Can’ is voor altijd een klassieker. Met First Lady Michelle aan zijn zijde, waren Obama en zijn gezin zonder enige twijfel coole Witte Huis-bewoners. Is dat ook genoeg om hem een magische president te noemen?

Energieverandering, check. Maar gedragsverandering?

In mijn boek ‘Magie in al je Communicatie’ beschrijf ik de definitie van een magisch moment in communicatie: ‘Een magisch moment is het moment in communicatie waarin een energieverandering plaatsvindt bij communicator en publiek, waardoor gedragsverandering mogelijk wordt.’ Magie is voor mij dus wel meer dan alleen gaaf zijn. Het is energieverandering plus gedragsverandering, oftewel het hebben van echte impact. En die energieverandering was er ook zeker toen Barack Obama begon. Alleen al het feit dat er voor het eerst in de geschiedenis een zwarte president werd gekozen, zorgde al voor die verandering. Een nieuw optimisme veroverde Amerika.

Dus ja, energieverandering was er volop. Maar was er ook gedragsverandering? Heeft Obama Amerika blijvend kunnen hervormen? Ik ben bang dat het antwoord op die vraag uiteindelijk toch nee is. Zijn presidentschap is geen game changer geweest. Hij had de omstandigheden helaas ook niet mee: een vijandig congres, een slechte presidentskandidaat om hem op te volgen en een moeilijke wereld. Zijn belangrijkste prestatie op binnenlands terrein is de uitbreiding van de ziektekostenverzekering geweest. Hoogstwaarschijnlijk gaat die echter teruggedraaid worden door Trump. Een andere mijlpaal onder Obama, welke wel blijvend zal zijn, is de invoering van het homohuwelijk.

Op buitenlands terrein is hij verder gegaan met de vrijhandelsakkoorden en de toenadering tot Iran en Cuba. En juist die veranderingen zullen door Trump worden teruggedraaid. Mijn angst is dat geschiedkundigen Obama over 25 jaar zien als de man die de situatie in Syrië uit de hand liet lopen en dat zijn andere prestaties allemaal vernietigd gaan worden door zijn opvolger.

Time will tell…

De tijd zal uiteindelijk het oordeel vellen, niet ik. Over 25 jaar zal duidelijk zijn of Obama slechts herinnerd wordt door het feit dat hij the first black American President was of om nog meer positieve zaken. Ik vrees toch dat Obama de boeken in zal gaan als een groot redenaar en een middelmatige president. Een president die de energie in het land kon veranderen, maar die uiteindelijk niet in staat was om blijvende verandering te bewerkstelligen. Hoe jammer ik dat ook vind.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.