Naar overzicht

Ode to the protestor

13 oktober 2017 - 6 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

Conflict

In 2011 bekroonde TIME magazine niet één persoon, maar een groep personen met de felbegeerde titel “Person of the Year”: The ProtesterHet was het jaar van de Arabische lente, van de Occupy Wall Street beweging, de millennial protesters in Spanje en Griekenland. De keuze was een symbolische: niet één persoon, maar duizenden mensen, jong en oud, uit alle hoeken van de aarde gingen een conflict aan het de status quo. Met een ondemocratisch regime, met een economische macht of met een politieke ontwikkeling. Ze hadden geen leger, maar ze hadden wel een stem. En daarmee veranderden zij de wereld.

Die mensen waren mensen zoals jij en ik: dat waren geen politici, geen begenadigd sprekers, geen beroemdheden. Dat hoef je ook niet te zijn om de handschoen op te pakken en vaker te zeggen wat jij belangrijk vindt, waar jij voor staat en waar jij tegen strijd. Ook als dat iets is dat dichter bij huis ligt dan mensenrechten of oorlog. Misschien zijn het voor jou wel fatsoensnormen die jij verdedigt door het conflict te benoemen; misschien verdedig jij wel een collega in een heftige discussie, of je vrije tijd in jouw agenda, of jouw buurman die asielzoeker is.

Het komt erop neer dat je met het benoemen van het conflict altijd ook een waarde onder het voetlicht brengt, die belangrijk voor jou is. One that is worth fighting for. Laat je inspireren door deze doodnormale mensen, die datzelfde conflict voelden. Op een dag namen zij een ander besluit: het besluit om niet meer stil te blijven, maar om uit te spreken waar ze voor stonden. And the rest, as they say, is history…

Rosa Parks – Montgomery, Verenigde Staten, 1955

Rosa Parks was een Amerikaans burgerrechtenactiviste. Ze werkte het grootste deel van haar leven als naaister. Begin jaren 50 werd ze actief in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Op 1 december 1955 weigerde ze om haar zitplaats in het zwarte gedeelte van een bus af te staan aan blanke passagiers toen het blanke gedeelte vol raakte, zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef. De politie werd erbij geroepen en Parks kreeg een boete van $10 (plus $4 griffiekosten). Toen ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde. Martin Luther King kreeg lucht van de zaak, en begon de geweldloze “Montgomery-busboycot“, waardoor het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding van blanken en zwarten in zijn bussen moest afschaffen. Dit leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie. Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, dat haar in het gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaarde.

Malala Yousafzai – Pakistan, 2012

Malala Yousafzai, dochter van een leraar, is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. In 2009 verwierf ze op elfjarige leeftijd bekendheid toen ze onder het pseudoniem Gul Makai (korenbloem) een weblog bijhield op de website van de BBC. In de vorm van een dagboek schreef ze over de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei, waar sinds de machtsovername door de Taliban in 2007 meisjes worden uitgesloten van school en ook veel andere mensenrechten worden geschonden. Terwijl ze op 9 oktober 2012 in de bus terugkeerde van school, pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar, waarbij ze zwaargewond raakte door een kogel in haar hoofd en haar hals. Artsen verwijderden in een ziekenhuis in Rawalpindi de kogel uit haar hoofd. De Taliban dreigde haar alsnog te zullen ombrengen. Op 15 oktober werd ze overgevlogen naar Engeland, waar ze een verdere specialistische behandeling kreeg. Ze is in Engeland gebleven en heeft vanuit daar haar strijd voortgezet voor betere kinderrechten overal ter wereld. In 2014 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede, en ze is vorige week – 5 jaar na de aanslag op haar leven – haar opleiding aan de University of Oxford begonnen.

Tank Man – Tiananmen Square Protests, China, 1989

“Tank man” is de bijnaam voor een anonieme man die internationaal beroemd werd toen hij op 5 juni 1989 in de nasleep van de Tiananmen-protesten in een straat bij het Plein van de Hemelse Vrede in China een colonne tanks de weg versperde. Het plein lag er op dat moment verlaten bij, een dag eerder waren in opdracht van de autoriteiten de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede hardhandig neergeslagen. Op het moment dat achttien tanks aan kwamen rijden, kwam één man, met in zijn hand een winkeltas, aanlopen over de straat. Hij wist de aankomende tanks te stoppen. De voorste tank probeerde daarop om de man heen te gaan, maar hij ging opnieuw in de weg staan. Vervolgens klom de man op de eerste tank en sprak met de bestuurder ervan. Uiteindelijk werd de man, nadat hij van de tank was afgedaald, weggetrokken door anonieme omstanders en verdween hij in de menigte. Van het voorval is foto- en videomateriaal bekend dat tot de bekendste beelden van de twintigste eeuw behoort en het symbool voor de protesten is geworden.

Edward Snowden – Verenigde Staten, 2013

Snowden is een voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA. In juni 2013 verstrekte Snowden journalisten van de The Washington Post en The Guardian geheime documenten over geheime spionageactiviteiten van de NSA. Hij verklaarde hoe de NSA wereldwijd online communicatie bewaakt met het computerprogramma PRISM. Later verschenen documenten over een reeks andere spionageactiviteiten van de NSA met onder meer het programma Bullrun, dat beveiligde internet communicatie ontcijfert. Het Federal Bureau of Investigation gelastte op 14 juni 2013 arrestatie van Edward Snowden wegens spionage. Op dit moment verblijft hij in Rusland. Hij werd tevens genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.