Naar overzicht

Roisin zegt: “Durf kwetsbaar te zijn”

23 februari 2016 - 4 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

Persoonlijk

What you give, is what you get

Misschien herken je het wel: je staat op een feestje te praten met iemand die je net hebt ontmoet. De verplichte “wat doe jij eigenlijk?”-vragen zijn net beantwoord. Ineens gaat het gesprek de diepte in. Je gesprekspartner deelt iets wat boven de formaliteiten uitsteekt: iets wat hem raakt of bezig houdt. Je merkt dat jij je oren spitst en denkt: ja! Dat verhaal herken ik. Ik had dat gevoel laatst ook. Dan gaat er een luikje open en krijgt het gesprek vleugels. Ineens heb je het niet meer over het weer, maar praat je over echte dingen. Hoe je omgaat met de balans tussen werk en leven, hoe je je aandacht bij je werk kunt houden en hoe je met diezelfde aandacht ‘s avonds aan tafel bij je gezin kunt zitten. Je durft open te zijn over jouw zorgen en dromen, over waar je nu echt gelukkig van wordt en over wat stress geeft. Het is eigenlijk best vreemd dat je tegen iemand die je nog niet goed kent zo open kunt zijn.

Die avond kom je thuis en zeg je tegen je partner: “joh, ik heb toch zo’n interessant gesprek gehad vanavond.” Zo magisch als een speech kan zijn, zo magisch kan een simpel gesprek op een feestje óók zijn. Het kan je energie en inspiratie geven. Hoe leuk is dat! Veel van dit soort magische gesprekken zijn mij bijgebleven, evenals de mensen met wie ik ze voerde. 

Durf kwetsbaar te zijn

Wat gebeurt er precies op zo’n magisch moment en hoe zorg je dat je zoiets vaker beleeft? De essentie van magie is in dit geval eigenlijk heel simpel: je durft heel even kwetsbaar te zijn. Iedereen is wel eens een momentje kwetsbaar zonder gelijk een heel levensverhaal op tafel te leggen. Neem bijvoorbeeld het moment dat je toegeeft dat iets je steeds niet lukt, of dat je je werk heel leuk, maar ook zwaar vindt. Of dat je er soms wel eens van droomt om voor jezelf te beginnen. Het moment dat je zegt dat je zo graag nog een keer een wereldreis zou maken, maar dat er zoveel praktische zaken zijn die je tegenhouden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of andere mensen hebben iets soortgelijks meegemaakt of ervaren.

Het is juist die kwetsbaarheid van het delen van je persoonlijke gevoelens, die je gesprekspartner een vrijbrief geeft om zich ook kwetsbaar op te stellen. What you give, is what you get. Je hebt zelf in de hand hoeveel je van jezelf blootgeeft, maar als je herkent wat plotselinge openheid kan voortbrengen, weet je dat wat jij loslaat vaak het gene is wat je gesprekspartner ook durft los te laten. De diepte van het gesprek ontstaat niet vanzelf. Die diepte ontstaat door jouw keuze om dingen wel of niet te delen. Of je nou een introvert of extravert persoon bent. Of een combinatie van beide, zoals ik.

Give it a try

Denk eens terug aan één van die bijzondere, open gesprekken die je gevoerd hebt en aan wat dat met je deed. Als je zo’n moment met een vreemde op een feestje kunt beleven, wat houdt je dan tegen om zo’n moment in een verhaal op een podium of tijdens een gesprek in een professionele omgeving te creëren? Besef hoe groot het effect van kwetsbaarheid kan zijn en dat jij als spreker daar de eerste stap in kunt zetten.

Laat iets van jezelf zien en je zult écht enerverende gesprekken voeren. 

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.