Naar overzicht

Show them what crazy can do

22 maart 2019 - 5 min. leestijd
Roisin van Ravenhorst
Speech Republic Coach

 

Nike lanceerde in februari deze krachtige campagne, die meteen viral ging.

Een raak filmpje over het tegengas dat sportvrouwen ervaren in hun arena. Een eerbetoon aan eenieder die in haar eigen sport, op haar eigen vierkante meter de grenzen opzoekt, ze challenget en uiteindelijk verlegt. Tennisster Serena Williams’ prachtige stem geeft de memorabele uitsmijter:

 

“So if they wanna call you crazy? Fine. Show them what crazy can do.”

 

Wanneer verklaarde iemand jou voor het laatst voor gek?

Denk eens echt goed na over die vraag. Wanneer ben jij voor het laatst uitgemaakt voor “gek”? En belangrijk bij die vraag: om welke reden? Nam je een risico dat die ander totaal onverantwoord vond? Brak je met een dominante traditie en werd je dat niet unaniem in dank afgenomen? Heb je jezelf fysiek tot het uiterste gedreven? Zei je “Nee”? Zei je “Ja”?

Ik ben wel eens voor gek uitgemaakt.. Door mijn moeder, toen ik ondanks mijn hevige hoogtevrees in Kaapstad gillend van een berg af rende en ging paragliden. Door een vriend, die me voor gek verklaarde toen ik midden in de financiële crisis mijn vaste baan opzegde, zonder enig vooruitzicht op andere inkomsten. Door mijzelf, toen ik 7 jaar geleden impulsief maar vol passie solliciteerde op mijn huidige baan als Speech Republic Coach en dacht: “Je kan dit helemaal niet, ze nemen je nooit aan, ben je gek geworden?”

 

“I remember, I remember when I lost my mind
There was something so pleasant about that place
Even your emotions have an echo, in so much space.”

– Gnarls Barkley, “Crazy”

 

We verklaren onszelf vaak voor gek

Onze worst critic zijn we vaak zelf: we boren onze eigen “gekke” ideeën al de grond in voor ze goed en wel gekiemd zijn. Dat is ook niet zo raar, want het kost nogal wat om – consequent – naar die gekke stem te luisteren! Het maakt je leven er waarschijnlijk ook niet vlekkelozer of makkelijker op.

De gekke stem in jou kiest vaak voor de weg van de meeste weerstand, en daar heb je natuurlijk niet altijd zin in. En je omgeving misschien ook niet. Maar wat nou als je die stem bewust vaker de ruimte geeft? Als jij ten minste 1x per maand je gewoon totaal laat leiden door die stem. Hoe zou jij je voelen in de ruimte die jouw eigen gekke stem voor je uithakt in de stugheid van de realiteit?

Wat zou je dan doen?

Trek je dan de stoute schoenen aan en vraag je toch die leuke kennis uit op date? Solliciteer je dan op die gave baan of begin je voor jezelf? Zou je toch die hond nemen? Beklim je het podium met jouw nieuwe idee? Zou je uit dat vliegtuig skydiven, of JA zeggen tegen die sabbatical of die lang gedroomde wereldreis?

Zou je dan toch..?

 

Bless the crazy voice in your head: it wants to set you free.

Ik had zoveel misgelopen in het leven als ik niet af en toe helemaal, compleet, totaal gek was geworden! Sterker nog, het is alweer een tijdje geleden dat ik voor gek ben verklaard. Eerlijk gezegd mis ik het een beetje. Misschien rust ik al te lang op mijn lauweren. Misschien ben ik weer een beetje bang geworden om voor gek verklaard te worden. Misschien moet ik het weer eens bewust opzoeken…

Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst in de regen gedanst? Heb ik uit volle borst op de fiets een liedje gezongen, gewoon omdat mijn “gekke” stem er zin in had? Wanneer heb ik voor het laatst iets heel mafs in mijn podiumverhalen of trainingen gestopt? Heb ik voor het laatst echt een groot risico genomen?

Het wordt hoog tijd…

En weet je wat het gaafste is van af en toe je gekheid volgen? Het is helemaal van jou! Niet geconformeerd aan wat er van je verwacht werd, maar uniek uit jouw bron ontsprongen. Big or small, dat zijn de gekke acties die het leven de moeite waard en sprankelend maken. En durf je dat dan ook nog op een podium, voor het oog van je publiek? Wat een superheld(in) ben je dan!

Ik sta op de banken voor je.

Doe je mee? Ik daag je uit het voor elkaar te krijgen tenminste 1 keer per maand voor gek te worden verklaard. Ik weet zeker: over een jaar is de wereld, en jij, niet meer hetzelfde. For the better, dat durf ik te wedden!

 

“Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes… the ones who see things differently — they’re not fond of rules… You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can’t do is ignore them because they change things… they push the human race forward, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do.”

– Steve Jobs

Relevante trainingen

Everyday Impact

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.