Naar overzicht

Sta stil bij jouw kwaliteiten!

21 maart 2016 - 4 min. leestijd
Jurko van Veenendaal
Speech Republic Coach

Actualiteit

Zelfverzekerd het podium op: hoe doe ik dat?

Bij Speech Republic vragen we sprekers regelmatig wie zij bewonderen op het gebied van public speaking. Wie of wat zij bewonderen loopt enorm uiteen: de power van Obama, de kwetsbaarheid van Youp van ’t Hek, de durf van Theo Maassen of de visie van Steve Jobs. Het gaat bij al deze sprekers vooral om het zelfvertrouwen dat ze uitstralen. Zij durven écht iets te zeggen, zich kwetsbaar op te stellen en ze zijn niet bang om hun publiek hier volledig bij te betrekken. Alle sprekers betreden graag het podium met een flinke dosis extra zelfvertrouwen, maar het vertrouwen van Youp, Steve of Barack kun je natuurlijk niet zomaar overnemen. Hoe zorg jij dan op een simpele manier voor meer zelfvertrouwen als communicator? Het antwoord lees je in deze blog.

Waar te beginnen

Als je kijkt naar je eigen ontwikkeling is het logisch dat je je focust op wat misgaat. Het kan echter heel handig zijn om nuchter en helder te inventariseren wat jouw verbeterpunten zijn: ik ben wollig in mijn communicatie, ik ben niet senior genoeg, ik spreek niet goed voor grote groepen, ik wil meer impact hebben enzovoorts. Vaak wordt in die evaluatie één van de belangrijkste stappen overgeslagen. Of eigenlijk één vraag, namelijk: waar vanuit ontwikkel je jezelf tot een betere communicator? Het antwoord hierop is voor mij als Speech Republic Coach éénduidig: vanuit jouw kwaliteiten.

Kom ik echt zo over?

Aan het begin van trainingen laat ik trainees zichzelf op het podium aan elkaar voorstellen. Ik vraag het publiek dan op te schrijven welke kwaliteiten zij waarnemen bij de persoon op het podium. Voordat er veel inhoudelijks gezegd wordt, zie ik mensen al schrijven: open, professioneel, no nonsense, duidelijk, krachtig, rustig enzovoorts. Het kost het publiek maar weinig moeite om een aantal kwaliteiten van de spreker te achterhalen. De spreker herkent zichzelf vaak in de kwaliteiten die het publiek heeft opgeschreven, maar soms zijn ze ook erg verbaasd. Verrast lezen zij hun eigen kwaliteiten op de kaartjes terug: “Wat? Kom ik over als een leider?”, “Ik zie mezelf helemaal niet als grappig.” of “Nooit eerder gehoord dat ik toegankelijk overkom.”

Een sterker uitgangspunt

Op het moment dat iemand de overgang maakt van de vraag “wat moet beter?” naar “welke kwaliteiten heb ik?” verandert er iets in de ruimte. De tweede vraag geeft vaak kracht en biedt een veel sterker fundament om op door te ontwikkelen. Het antwoord op de eerste vraag roept daarentegen veel onzekerheid op. Het gaat namelijk om de kwaliteiten die jij reeds bezit en vervolgens kun je kijken wat je met de kwaliteiten kunt bereiken. Jouw kwaliteiten zijn jouw kracht en je hebt kracht nodig om te kijken naar je minpunten.

Mensen focussen zich vaak te kort op hun kwaliteiten, omdat ze snel naar de verbeterpunten willen kijken. Daarom is de opdracht: STA STIL bij jouw kwaliteiten. Neem ze in je op!

Ready for a challenge?

Het herkennen van je kwaliteiten kan al lastig zijn. Kun je nagaan hoe moeilijk het is om er echt bij stil te staan. Deze twee taken zullen je daarbij helpen:

– Vraag een aantal collega’s of andere mensen uit jouw omgeving of zij jouw kwaliteiten als communicator kunnen benoemen. Vraag het om te beginnen eens aan een paar collega’s die je vertrouwt en wiens mening jij waardeert. Zet hun antwoorden vervolgens op papier.

– Lees vervolgens jouw persoonlijke lijstje met kwaliteiten eens door. Laat ze op je inwerken. Welke kwaliteiten heb je van nature? Voor welke kwaliteiten heb je hard moeten werken? Herken je ze überhaupt? Feit is, dat een ander ze bij jou herkent. Sta daar eens bij stil.

Je ontwikkelen vanuit jouw kwaliteiten is de voedingsbodem voor een groei in je zelfvertrouwen. Het heeft niks te maken met arrogantie of ‘zoete broodjes bakken’. Laat je niet teveel meeslepen door het woord ‘beter’ maar sta even stil bij jouw kwaliteiten, want daar ligt het fundament van waaruit iedere stap wordt gezet. Het is de bron voor meer zelfvertrouwen als communicator.

Succes!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.