Naar overzicht

Summer Series III – Doelen stellen

31 juli 2017 - 4 min. leestijd
Beerd Beukenhorst
Speech Republic Coach

Actualiteit

Geen doelstellingen, maar angst-tellingen!

Op een dag weet je het: je gaat to-do lijsten maken en je leven zal een oase van orde, productiviteit en rust worden! Al je dromen worden haalbaar! Eindelijk je leven onder controle! Maar dan…. De lijstjes worden steeds langer. Die prachtige dromen en levensdoelen blijven weken of maanden op het lijstje staan, terwijl je iedere dag een beetje half tevreden dingen als ‘mail wegwerken’ of ‘postzegels kopen’ kan wegstrepen. Hoe kan dat nou? Waarom lukt het nou zo moeilijk om juist met die belangrijke dingen aan de slag te gaan?

Iedere productiviteitsgoeroe is het er over eens: wil je je doelen behalen, dan moet je ze helder definiëren, in kleine behapbare brokjes opknippen en voldoende tijd en aandacht geven. Klinkt logisch, niet? Tegelijkertijd weten we eigenlijk ook best waarom we die belangrijke dingen voor ons uitschuiven: uitstelgedrag komt in de basis voort uit angst. Angst om gezien te worden, angst om te mislukken, soms zelfs angst om grandioos te slagen – iedereen heeft zo zijn eigen specifieke angst, maar bang zijn we tot op zeker hoogte allemaal…

Premeditatio Malorum

Maar waar zijn we nu eigenlijk bang voor? De Romeinse filosoof Seneca zei: “We leiden vaker in onze verbeelding dan in de realiteit”. Hij schreef dat het ons heel veel kan opleveren als we onze angsten kritisch onder de loep nemen. Premeditatio malorum noemde hij dat: vooruitdenken over het slechte. Ultra-succesvolle ondernemer Tim Ferris heeft dat idee opgepakt door zijn manier van doelen stellen radicaal om te draaien. Niet meer lijstjes maken met doelen, maar lijstjes maken met angsten. Wat zijn nu je grootste angsten, in je persoonlijke of zakelijke leven? Dikke kans dat juist deze angsten zowel de motor van je succes kunnen zijn, maar ook je grootste struikelblok! Als die angst zoveel invloed kan uitoefenen op je werk, zou het dan niet de moeite waard zijn om die eens grondig te gaan onderzoeken?

De 3 hamvragen

Om daarmee aan de slag te gaan zijn er eigenlijk drie hoofdvragen van belang.

De eerste vraag is: Wat zou er gebeuren als deze angst werkelijkheid wordt? – Wat is nu het allerergste dat realistisch gezien denkbaar is? Is het inderdaad het einde van de wereld? Hoe ziet dat worst-case scenario er in detail uit?

De tweede vraag is: Wat zou er gebeuren als je deze angst overwint? – Welke blokkades zouden er niet meer bestaan? Welke successen zou je kunnen behalen als je niet meer afgeremd zou worden door die angst?

En de derde vraag is: Wat zou er gebeuren als je niets doet met deze angst? – Is er ook een prijs die je moet betalen voor het negeren of ontkennen van die angst? Hoe hoog is die prijs? Ben je bereid die te betalen?

Met deze drie vragen kun je je angst eens zorgvuldig onder de loep nemen. Je leert er niet alleen je angst beter door kennen, maar je kan ook veel beter inschatten hoe realistisch die angst eigenlijk is. Bovendien kan je de angst nu in jouw voordeel laten werken. Doordat je het niet meer vóór je in de weg laat staan, maar als een drijvende kracht áchter je plaatst. Bijvoorbeeld, ik voel vele malen vaker faalangst dan dat ik desastreus iets laat mislukken. Wanneer het me lukt die angst naar realistische proporties terug te brengen (nee, dat lukt niet altijd…) dan geeft die energie me juist scherpte en focus waarmee ik kan presteren, in plaats van dat het me verlamt.

Als je je angst dagelijks even wat constructieve aandacht geeft, weet je iedere dag opnieuw waarom je vandaag actie moet ondernemen! En nog interessanter: als je je angst op zo’n specifiek niveau durft te definiëren, wordt het dus ook ineens veel makkelijker om daar ook hele specifieke acties tegenover te zetten om hem te overwinnen. En dán wordt het magisch: door je angsten uit de schaduw te halen, wordt de weg naar succes beter verlicht. Dus waar wacht je nog op? Feel the fear, and do it anyway.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.