Naar overzicht

Summer Series IV – Jezelf zijn

30 augustus 2017 - 4 min. leestijd
Beerd

Actualiteit

Lekker op vakantie geweest? Heb je jezelf weer een beetje hervonden, daar in de zon? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waar en wie is dat dan, jezelf?

Geen makkelijke vraag, maar hij wordt ons constant gevraagd. Het halve internet staat vol met oproepen om je hart te volgen en je ware ik te vinden. Ondernemer en coach Caroline McHugh stelt zelfs dat mensen die niet helemaal zichzelf durven zijn, werken voor mensen die dat wel zijn. Mensen die zonder reserves zichzelf zijn, hebben namelijk een magnetische aantrekkingskracht op anderen en kunnen daarmee enorme impact  genereren. Daarnaast wordt langdurig ‘niet-jezelf zijn’ gezien als een belangrijke veroorzaker van stress – met de lange lijst van stress-gerelateerde kwalen als mogelijk gevolg. Het kan je dus kennelijk nogal wat opleveren om jezelf te zijn.

Maar hoe doe je dat dan? Waar zit dan die kern die je ten diepste zou moeten voelen, dat ene sprankelende moment waarop je je ‘echte’ zelf ontdekt en nooit meer kwijt raakt? Sommige mensen zijn daar heerlijk helder in. Zij zeggen: ‘Ik ben gewoon zus en zo’ en het lijkt volstrekt duidelijk wie ze zijn en wat ze willen doen. Zelf kon ik nooit zo scherp een kader vinden waar ik mezelf helemaal in herkende. Sterker nog, het idee dat ik mezelf zou gaan definiëren met een paar steekwoorden stootte me zelfs af! De ene dag ben ik een levensgenieter en de andere dag een monnik. Ik luister graag, maar vertel ook graag een verhaal. Kortom, een vat vol tegenstrijdigheden, dus ik had altijd wat moeite met het idee van één versie van  mezelf.

Wat blijkt: de nieuwste psychologische inzichten gaan er steeds meer vanuit dat jouw identiteit flexibel en vloeibaar is. Niet alleen door de tijd heen (je ontwikkelt je identiteit van kind tot volwassene, dus verandert die met het verloop van de jaren), maar vooral ook gelijktijdig.

Hoe werkt dat dan? Misschien vermoedde je het al, maar je hoofd zit vol met andere persoonlijkheden. Er is bijvoorbeeld niet één Beerd, maar ik heb een breed scala aan subpersoonlijkheden die op verschillende momenten dominant aanwezig zijn. Als ik ze een naam zou geven, dan hebben we onder andere een ‘verantwoordelijke’ en een ‘levensgenieter’ – er zijn er nog wel een stuk of twintig. Die subpersoonlijkheden schuiven vaak onbewust naar voren op verschillende momenten in mijn leven. De ‘verantwoordelijke’ staat vooraan als ik een weekplanning maak met mijn kinderen of de boodschappenlijst opstel. Vanaf het moment dat ik mijn vakantie ga plannen, voel ik de ‘levensgenieter’ naar voren schuiven – echt een superfijn gevoel! 

Die subpersoonlijkheden zijn er om je te helpen, maar kunnen je soms ook lelijk in de weg zitten. Nu komt het mooie: je hebt een bepaalde controle over welke subpersoonlijkheid je op de voorgrond laat treden. Als ik zit te zuchten over het zoveelste boodschappenlijstje dat ik moet maken en de ‘verantwoordelijke’ als zwaar en beklemmend voelt, waarom neem ik niet even de tijd om te voelen dat ik óók een levensgenieter in me heb? Als ik die dat lijstje laat schrijven voelt het veel minder zwaar (al komen er wel wat meer ongezonde dingen op het lijstje te staan). Lieg ik dan tegen mezelf over wie ik ‘echt’ ben? Nee, ik spreek op dat moment een ander deel in mij aan dat ik óók ben. 

Natuurlijk, je kan niet ieder vervelend gevoel simpel wegredeneren tot iets positiefs. Maar de wetenschap dat de rollen die je aanneemt veel flexibeler zijn dan je vaak denkt, kan je enorm helpen in het vinden van de beste versie van jezelf. 

Pak eens een vel papier en maak een lijstje van jouw subpersoonlijkheden. Het hoeft niet compleet te zijn en jij bepaalt hoe je ze noemt. Welke zet je nu vaak in op je werk en welke laat je thuis? In de trainingsruimte zie ik dat mensen zich vaak beperken tot een paar ‘professionele’ rollen, maar wat worden mensen leuk en veelkleurig als ze ook die andere rollen af en toe mee laten doen! Welke delen van jouw lijstje zou jij wel eens wat meer ruimte willen geven op je werk? Omdat die je misschien beter kunnen maken, of omdat het gewoon leuker is?

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.