Naar overzicht

Verbijsterd door Trump

29 september 2016 - 5 min. leestijd
Bas Mouton
Speech Republic Coach

Actualiteit

Oké, ik ben een freak…

Kijk, ik ben dus zo’n deskundige. Iemand die heel goed weet wat werkt op het podium en hoe je magie kunt creëren in je communicatie. Ik leer sales-teams hoe ze hun pitches kunnen winnen, ik help CEO’s om hun mensen te inspireren en train politici om hun campagnes echt magisch te maken. Ja: ik ben een echte communicatiefreak. Maar ook een deskundige communicatiefreak staat wel eens met z’n mond vol tanden. En dat is zeker het geval wanneer ik de werkwijze van Trump aanschouw.

Trump? No way!

Ik heb een hele sterke mening over Trump. Altijd al gehad ook. Tijdens de voorverkiezingen zei ik: ‘Mensen vinden Trump leuk voor even, maar uiteindelijk kiezen ze een verstandige kandidaat.’ Niet een schreeuwlelijk die van alles roept, van grove leugens tot halve leugens. Ik wist het zeker: Trump zou nooit de kandidaat van de Republikeinen worden. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat mijn verbijstering begon toen de Republikeinse partij een man koos die niets met de waarheid had en daar nota bene openlijk voor uit kwam. De Republikeinse partij is de partij van grote leiders als Lincoln, Eisenhower en Reagan. Hoe kan zo’n partij kiezen voor een man die bereid is de NAVO op te blazen, die het succes van vrijhandel op het spel zet, die een muur om Mexico heen te bouwen en die door Mexico wilt laten betalen (‘Believe me…’). Nogmaals: mijn verbazing begon.

Ik snap het echt wel

In augustus dacht ik: ‘Ah, eindelijk, hij implodeert. De kiezer heeft eindelijk in de gaten dat Trump geen geschikte kandidaat is. Nu is het afgelopen.’ Ik had toch gelijk gekregen – wat later dan verwacht, maar goed. Dus hoe is het dan mogelijk dat hij opeens weer opkrabbelt in de peilingen? Na een implosie is het toch altijd snel afgelopen? Trump was toch voorbij? Natuurlijk heb ik wel verklaringen voor wat er nu gebeurt. Clinton is ook geen hele sterke kandidaat. Zij is bepaald geen gelijke als het gaat om haar man Bill of de magische Barack Obama. En ja, ik snap heel goed dat Trump voortdurend het conflict zoekt en dat mensen daarvan houden. Conflict is namelijk ook één van de magische communicatiewetten bij Speech Republic. Conflict schudt je publiek wakker. Dat weet Trump, dus maakt hij al zijn communicatie spannend. Het is nooit saai met Donald Trump. Dus ja hoor, ik snap het heel goed als deskundige. Het is een bijzondere man met bijzondere ideeen en hij is bereid er voor te vechten. Natuurlijk snap ik dat dit veel mensen aanspreekt.

Maar eigenlijk niet….

Laat ik helemaal eerlijk zijn: ik snap het eigenlijk helemaal niet. Ik kan wel twee totaal verschillende verklaringen geven. Of het gaat zó slecht met de Amerikanen dat zij het gevoel krijgen niets te verliezen te hebben en elke radicale verandering toejuichen ten opzichte van de status quo. Of het gaat zó goed met de Amerikanen dat zij zich rot vervelen en dat ze zin hebben in een reality show in het Witte Huis. Lachen, wekelijks naar de president kijken die gekke dingen doet. House of Cards, maar dan humoristischer.

Post-truth politics

Dus de grote vraag is: ‘Hoe loopt dit af?’ Het is denkbaar dat Trump gekozen gaat worden. Gelukkig zit het Amerikaanse systeem zo in elkaar dat de president voor belangrijke zaken medewerking nodig heeft van het congres en de senaat. President Trump zal wellicht gekke dingen doen, maar al te gek zal het toch niet worden. En de vraag is dan: wat gebeurt er na Trump? Gaat iedere politicus voortdurend liegen over alles, omdat ze geleerd hebben van Trump dat je daarmee kan winnen? Gaan we naar een periode van post-truth politics? Of gaan we terug naar ‘normale’ politiek, waarbij redelijke kandidaten vechten met redelijke kandidaten?

Eerlijkheid duurt het langst

Ik denk het laatste: terug naar ‘normale’ politiek. Zelfs als Trump gekozen wordt, hebben de Amerikanen er na vier jaar waarschijnlijk zodanig genoeg van, dat ze het niet nog eens willen proberen. Als een kandidaat liegt of grootspraak toont in de post-Trump periode, zal hij of zij het verwijt krijgen ‘een Trump’ te zijn. En naar mijn mening zal iedere politicus dat willen vermijden. Bij Speech Republic geloven we dat oprechte waarheid en een sterk plan uiteindelijk de langste adem heeft. Ook al lijkt dat soms niet zo te zijn. Of zoals Bob Marley dat zo mooi zingt: ‘You can fool some people some of the time, but you can’t fool all the people all the time.’

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.