Naar overzicht

Wees nieuwsgierig naar je volgende fout!

20 juli 2018 - 5 min. leestijd
Daniëlle Veneman
Speech Republic Coach

Persoonlijk

Het lúúúúkt niet!!

Mijn dochtertje van bijna vier wordt furieus als haar iets niet lukt. Haar kleine lijfje verkrampt van woede en half huilend gilt ze: ‘Nouhou, het luúúúkt niet!’. Ik heb het over prestaties als het dicht doen van haar rits of het aankleden van haar pop. Ik probeer haar altijd gerust te stellen met zinnetje als: ‘Dat geeft toch niks’, of ‘Ach liefje, wat goed dat je het probeert! Het is ook heel lastig!’. Als ik eens goed als moeder naar die zinnetjes luister, denk ik stiekem: ‘Tuurlijk Daniëlle, geloof je het zelf!’. Elk kind weet dat ze applaus ontvangt als ze iets doet wat lukt! Jij en ik weten beiden dat we waardering krijgen als ons iets wèl lukt. De angst om te falen wordt ons met de paplepel ingegoten en er is niets charmant aan het moment waarop je een fout maakt. Achteraf kunnen we er misschien mee omgaan, maar op het moment van de fout niet.

Dat mensen fouten maken begrijpen we nog wel: dat is menselijk. Als het iemand betreft die dicht bij ons staat, willen we die persoon ook best troosten en zeggen dat het wel meevalt. Fouten maken is heus oké, maar we zien liever iemand anders af gaan dan onszelf. Ik blijf mijn dochter bemoedigend toespreken tijdens haar pogingen en ik stimuleer haar om te blijven proberen. Ik realiseer me ook dat ik meer fouten in mijn doen en laten moet toelaten, om haar te leren om “foutvoller” te leven. Dat wil ik namelijk heel graag. Voor mijn dochter, mijzelf en iedereen met wie ik op het podium werk, zou ik willen dat we nèt zo enthousiast zijn over het maken van fouten als het behalen van successen.

Fouten maken én goed presteren

Misschien ben jij de uitzondering en zie je uit naar je volgende fout, maar waarschijnlijk ben jij ook iemand die probeert om zo min mogelijk te falen. Als jij gaat presenteren hoop je natuurlijk dat je geen fouten maakt en tijdens je voorbereidingsproces, probeer je eventuele fouten zo veel mogelijk te elimineren. Er zijn heel veel mensen die het podium verafschuwen, omdat ze niet het risico durven te nemen om op het podium de mist in te gaan. Een andere grote groep is juist goed in improviseren op het podium en daardoor geen fouten maken, omdat er geen kaders zijn tijdens het podiummoment. Er zijn echter weinig mensen die echt iets nieuws proberen op het podium ten overstaan van een publiek.

Na vier jaar trainingen geven bij Speech Republic ben ik elke keer diep onder de indruk wanneer iemand écht bereid is om iets nieuws te proberen op het podium. Dat is fantastisch om te zien! Dat zijn ook de momenten waarop het beste materiaal ontstaat en waarin de grootste lessen geleerd worden. Ik begrijp uiteraard dat je op het moment suprême graag wilt dat het goed gaat, maar zouden goed presteren en fouten maken ook samen kunnen gaan?

Perfection kills creativity

Perfectie is het wapen wat je nodig hebt om jouw creativiteit om het leven te brengen.

Julia Cameron schreef ooit het boek: ‘The artists way’. Een boek wat kunstenaars helpt om hun eigen inspiratie terug te vinden. Zij schrijft: “Perfectionisme heeft niets te maken met ‘dingen goed doen’ of ‘dingen in orde brengen’. Het heeft niets te maken met normen en waarden. Perfectionisme is gewoon een weigering jezelf voorwaarts te laten gaan. Het is een strop om de nek – een obsessief, verzwakkend gesloten systeem, dat maakt dat je vast komt te zitten in de details van wat je aan het schrijven of schilderen, of wat dan ook aan het maken, bent en het zicht op het geheel verliest. In plaats van vrijelijk te creëren en vergissingen de kans te geven zich later als inzichten te openbaren, komen we vaak in de knoei met onze pogingen de details goed te krijgen. We sturen onze originaliteit bij in de banen van een uniformiteit die passie en spontaniteit mist.”

Ik begrijp dat ik veel fouten moet gaan maken en dat moet leren toelaten. Pas dan krijgen creativiteit en originaliteit de kans om zich te openbaren. Fouten maken geeft ons de kans om inspirerend te zijn en beter te presteren! “Wees niet bang voor fouten”, vertelde Miles Davis ons. “Die bestaan niet”.

Ik daag jou uit om nieuwsgierig te zijn naar de fouten die jij kunt maken! Vergis je minimaal één keer per week, probeer iets uit, doe het fout en hoop nergens op. Leeffoutvoller” en troost jezelf: de inspiratie komt na de fout.

Wat als de inspiratie niet komt? Oh well, there are no mistakes right?

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.