Naar overzicht

Welke verhalen heb jij in je rugzak?

02 maart 2017 - 3 min. leestijd
Rik Rottier
Speech Republic Coach

Persoonlijk

No guts, no glory. No legend, no story!

Ben jij wel eens jaloers als je de inspirerende verhalen hoort van bijvoorbeeld Steve Jobs en Mark Zuckerberg? De ene is gestart met het maken van computers in een garagebox en de andere heeft op Harvard het grootste sociale netwerk ter wereld opgericht. Denk jij ook dat alleen celebrities verhalen hebben die het waard zijn om verteld te worden? 

Dan heb je het mis! Iedereen, ook jij, heeft namelijk verhalen waarmee je anderen kunt raken. Wanneer je die gaat delen, zul je merken dat je juist met die verhalen in staat bent anderen te inspireren. Het is namelijk niet alleen je vakkennis, maar juist ook je levenskennis waarmee je verandering kan creëren.

“Wie verre reizen doet, kan veel verhalen”

Ik heb tussen 2009 en 2014 veel gereisd in het Midden-Oosten. Van Syrië naar Jordanië en Israël en van Turkije naar Iran en Dubai. De reisadviezen stonden niet bepaald op groen en iedereen raadde mij af om een bezoek te brengen aan de ‘as van het kwaad.’ Mijn nieuwsgierigheid won het van de negatieve adviezen. Gelukkig maar, want ik heb kennis mogen maken met hele bijzondere, gastvrije mensen en culturele schatten. De vertelkunst en poëzie staan in de wereld van duizend-en-een-nacht hoog in het vaandel. Zo heb ik mogen genieten van de gedichten van Hafez bij zijn tombe in Shiraz en heb ik de bijzondere verhalen mogen horen van onze Syrische chauffeur op weg naar het prachtige Krak des Chevaliers. Het heeft mijn beeld van én begrip over de regio enorm veranderd en wederom bevestigd dat het belangrijk is om uit te gaan van het goede in de mens. Wat ik tijdens deze avonturen heb geleerd, is minstens even belangrijk als de lessen die ik heb gevolgd in de collegebanken.

What are your defining moments?

Het hoeft natuurlijk niet per se een reisverhaal te zijn waar jij iets geleerd hebt over jezelf of over het leven. We beleven de hele dag verhalen en ook jouw rugzak zit vol met verhalen over momenten waarop jij iets overwonnen hebt: het moment dat jij jouw eigen bedrijf durfde op te richten of het moment dat je, tegen alle regels in, stopte met je studie. Je zit vol met verhalen waar je een ander mee kunt raken. ‘Mijn redenering is dat oorlog uitstekende verhalen oplevert, maar vrede is schrale lectuur’, aldus de Engelse schrijver Thomas Hardy. Het zijn juist die bijzondere en moeilijke momenten waarin inspirerende lessen zitten voor jouw publiek. Onthoud dat jouw levenskennis net zoveel waard is als jouw vakinhoudelijke kennis.

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.