Naar overzicht

“Wie succes wil oogsten, moet humor zaaien”

27 mei 2016 - 3 min. leestijd
Rik

Actualiteit

Iedereen is dol op humor. Wekelijks gaan in Nederland duizenden mensen naar theaters om te lachen en te leren van cabaretiers. Bij het televisieprogramma De Kwis worden ontwikkelingen in de politiek ter discussie gesteld door middel van actuele vragen, satirische weekoverzichten en muzikale parodieën. Zondag met Lubach blijft groeien in populariteit. De populariteit van humor is daarmee bewezen. Hoe zou het zijn als jij als spreker humor inzet om jouw boodschap voor het voetlicht te krijgen?

Feit is dat een boodschap die verpakt is in een dosis humor, beter wordt onthouden. In een studie, gepubliceerd in de Harvard Business Review (Laughter All the Way to the Bank), bewijst Fabio Sala dat humor, wanneer vakkundig ingezet, vijandigheid en kritiek vermindert, spanningen verlicht, de moraal verbetert en bijdraagt aan het beter overbrengen van moeilijke boodschappen. Hoe eerlijker en kwetsbaarder je bent op het podium, hoe humoristischer je zal zijn. Dit vergt risico en moed. En ja, dat klopt: in het werkende leven zijn sprekers helaas vaak risico-avers.

Als stand-up comedian probeer ik mijn publiek zaken vanuit een ander perspectief te laten bekijken door observaties en anekdotes te delen. Zo vraag ik mij bijvoorbeeld af waarom Sony commercials over nieuwe televisiemodellen maakt waarin ze laten zien hoe superieur de beeldkwaliteit van de nieuwe modellen is. Want als ik op mijn huidige televisie kan zien hoe goed de beeldkwaliteit is van de aangeprezen nieuwe televisie, hoef ik toch nog geen nieuwe televisie te kopen? De magie van de lach verandert muren in ramen en zorgt voor een frisse en onverwachte kijk op zaken.

Ik daag jou uit om heel dicht bij jezelf te blijven, je kwetsbaar op te stellen en de waarheid te benoemen. Vertel eens over je werk op het podium, zoals je met jouw vrienden over je werk praat tijdens een etentje. Daar schuw je een (zelf-)kritische- of humoristische opmerking toch ook niet? Neem je grappige, persoonlijke zelf mee in jouw verhalen op het podium. Je zal zien dat je hierdoor snel een lach op de gezichten van je publiek zal toveren. Benefit from it, because when the mouth is open for laughter, you may be able to shove in a little food four thought!

Een voorbeeld dat ik je niet wil onthouden, is de manier waarop de Australische comedian Jim Jefferies de inconsequenties blootlegt die gun lovin’ Americans gebruiken om de discussie over een wetswijziging in het recht op wapenbezit plat te slaan. Kijk, lach en onderzoek welke verandering dit stuk bij jou teweeg brengt.

Beeld: Richard McCaffrey

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.