Naar overzicht

Zomerblog 2: Laat ze het eens lekker uitzoeken

01 augustus 2016 - 3 min. leestijd
Daniëlle Veneman
Speech Republic Coach

Actualiteit

Een keer trek je de conclusie…

Het werk wat we doen is belangrijk voor ons. Ook jij bent het merendeel van je tijd waarschijnlijk bezig met je werk. Beetje bij beetje nemen we steeds meer verantwoordelijkheid in ons leven, thuis en op de werkvloer. Wellicht ben jij ook al lekker gestegen op die carrièreladder en ben je inmiddels echt iemand met een flink cv. Misschien heb je ambities om manager te worden of projectleider of CEO of CIO. Hoe dan ook, in ons werkende leven groeit en bloeit onze identiteit en wordt ons werk onderdeel van wie we zijn. Op het moment dat je ziek wordt of op vakantie gaat weet je het zeker: ik kan eigenlijk niet weg. Zonder mij gaat het verkeerd. De grootste illusie uit het grote mensenleven is dat we onmisbaar zijn.

En u bent?

Daar lig je dan op het strand van Thailand onmisbaar te zijn. Geen hond die weet wie jij bent en wat je uitspookt in je dagelijks bestaan. Mijn vriend en ik verheugen ons altijd enorm op de grote vakantie, ook omdat we dan weer een beetje tot onszelf komen. De ontspanning komt terug in ons beiden en dat maakt alles makkelijker. Ook jij gaat wat vaker uit eten met je geliefde tijdens de vakantie, je speelt met je kinderen of je kunt eindelijk weer eens flinke meters maken op die zeilboot. Tijdens de vakantie komen we dieper in contact met wie we zelf zijn en met elkaar. Heel even houden we dat gevoel vast in het werk en dan ineens is het druk. Jouw agenda staat vol afspraken, je hebt deadlines, stukken die ingeleverd moeten en we worden gedefinieerd door onze agenda’s en ons takenpakket waarvan we zeker weten dat niemand anders die zo goed kan uitvoeren als wijzelf.

Ik werk, dus ik ben.

Het goede nieuws is dat jij niet onmisbaar bent. Jouw werkzaamheden zijn over het algemeen echt niet zó ingewikkeld dat er niemand anders is die dat even kan overnemen! Sterker nog: nu je je verantwoordelijkheid uit handen hebt gegeven, blijkt die ene medewerker veel sterker in zijn schoenen te staan dan je dacht. Je ontwikkelt ook meteen een staaltje leiderschap door vertrouwen te geven aan de achterblijvers op kantoor.

Ik mis je!

Als je nou straks lekker op vakantie gaat of al op vakantie bent, laat ze het op die werkvloer dan gewoon uitzoeken. Geef die verantwoordelijkheid met veel plezier aan iemand anders en vertrouw erop dat het goedkomt. Denk er dan op het strand of tijdens die wandeling in de kloof eens over na welk deel van jou helemaal tot bloei komt in je vakantie en zou je die kant van jezelf meer mee kunnen nemen naar je werk? Als je dan toch niet onmisbaar bent, kom er dan op zijn minst achter welk stukje jij mist als je niet op vakantie bent. Misschien kan de rustzoeker, de avonturier, de familieman wel veel meer ruimte krijgen in wat je vertelt op je werk of hoe je de zaken aanpakt.

Geniet van je vakantie!

Magiemoment

Ontvang elke maand inspiratie voor magische communicatie in je mailbox.
We sturen alleen nuttige e-mails, beloofd!

Wij vinden spam ook vervelend en zullen niet meer dan één keer p.w. uitzenden.